ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avioane de luptă chineze au interceptat un avion militar american

11:40 | 27.05.2017 Categorie: Externe

Washington, 27 mai /MOLDPRES/.Un avion de patrulare maritimă american a fost interceptat miercuri în mod "neprofesionist și lipsit de siguranță" de două avioane de luptă chineze deasupra Mării Chinei de Sud, a informat Pentagonul vineri, scrie AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Incidentul este al doilea raportat în două săptămîni în această zonă disputată unde nave și avioane militare americane și chineze se intersectează și se supraveghează frecvent.

Avionul de patrulare american interceptat, de tip P-3 Orion, și-a putut continua misiunea fără probleme după incident, a precizat Pentagonul.

Beijingul revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, unde anumite țări vecine au, de asemenea, revendicări.

China s-a angajat în operațiuni de construcție a unor insulițe artificiale și a unor potențiale baze militare pe recife minuscule.

Statele Unite își păstrează neutralitatea pe fondul acestei probleme, dar doresc ca disputele legate de suveranitate să fie rezolvate prin negocieri, și nu prin politica faptului împlinit.

Joi, SUA au trimis o navă a marinei americane, Dewey, în apropiere de reciful Mischief, transformat de China în insulă artificială, provocînd furia Beijingului care a afirmat că apele sale teritoriale au fost încălcate.

A fost pentru prima dată cînd administrația Trump a efectuat o astfel de operațiune destinată să demonstreze 'libertatea de navigație' în aceste ape contestate.

Aceste incidente au avut loc înainte de Shangri-La, reuniunea anuală a miniștrilor apărării din zona Asia-Pacific unde chestiunea Mării Chinei de Sud ocupă constant un loc de frunte pe agendele demnitarilor.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!