ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni a fost organizată a VI-a ediţie a Sărbătorii Fagului

11:31 | 28.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a patra ediţie a Sărbătorii Fagului a fost organizată astăzi în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului a inclus mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia naturală “Plaiul Fagului”, turismul forestier, meşteşugăritul lemnului etc., comunică MOLDPRES.

Agenda sărbătorii include Expoziția - concurs de gastronomie “Ca la Codru”, Festivalul național al formațiilor folclorice “La poale de codru”, concursul de desen “Codrule, codruțule”, “Tîrgul Codrenilor”, expoziție-vînzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a. Tradiţional, la Sărbătoarea Fagului este prezentă Tabăra cioplitorilor în lemn. Mai mulţi meşteri lemnari din ţară s-au întrecut în iscusinţă, urmînd să-şi prezinte astăzi lucrările spre aprecierea publicului şi a unui juriu.

Pentru prima dată, Sărbătoarea Fagului a fost organizată în anul 2013. “Ne dorim ca această sărbătoare să devină un eveniment tradiţional şi important, justificîndu-şi scopul de promovare a modului de viaţă sănătos şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în spaţiul rural. Totodată, am planificat să înfiinţăm şi să amenajăm traseul tematic “Drumul cioplitorilor în lemn”, care sperăm să se bucure de succes în această regiune”, au afirmat pentru MOLDPRES surse de la Agenţia “Moldsilva”.

„Plaiul Fagului” este o arie protejată cu o suprafaţă de peste 5600 de hectare, situată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervaţia a fost creată ca un ecosistem de conservare şi dezvoltare a biodiversităţii, protecţie a mediului, precum şi pentru cercetări ştiinţifice. Aceasta a ajuns o platformă importantă pentru studiile în domeniu realizate de savanţii instituţiilor de profil ale Academiei de Ştiinţe şi Universităţii de Stat din R. Moldova.

„Plaiul Fagului” a fost creată prin hotărîre de Guvern, la 12 martie 1992, ca urmare a reorganizării gospodăriei silvo-cinegetice „Pădurea Rădeni”. Actualmente, Rezervaţia este îngrijită de o sută de angajaţi şi face parte din mai multe proiecte naţionale şi internaţionale, susţinute de partenerii externi. 

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17003999

img17003999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!