ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”

11:02 | 31.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar (FIFD) „Cronograf”, care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 25-31 mai, şi-a desemnat ieri seară premiile, la Centrul Cultural „Odeon”, informează MOLDPRES.

Directorul Festivalului, Virgil Mărgineanu, a menţionat pentru agenţie că în competiţie au participat 16 documentare la Secţiunea Principală/Lungmetraje şi 5 documentare la Secţiunea Principală/Scurtmetraje, 12 filme la Secţiunea cadRO şi 9 filme din R. Moldova la Secţiunea Producţii Locale, iar la Secţiunea Un LIKE pentru documentar au fost proiectate 10 filme.

Potrivit sursei citate, la ediţia curentă, festivalul a înregistrat un salt calitativ, iar filmele au fost selectate dintr-un număr record de 700 de înscrieri din 82 de ţări. „Ne-am dori ca pe viitor să avem cît mai multe producţii locale”, a accentuat Virgil Mărgineanu.

În context, doctorul în studiul artelor, Dumitru Olărescu, a subliniat că festivalul a devenit tradiţional şi se extinde, cuprinzînd tot mai multe ţări participante. „E foarte larg diapazonul tematic al filmelor prezentate în competiţie – de la copii cu dizabilităţi  şi terminînd cu cosmosul. Mă bucur că de astă dată a fost o încercare  reuşită de a pătrunde în lumea interioară a omului”, a remarcat Dumitru Olărescu.

Marele Premiu, în valoare de 2500 de euro, oferit de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, i-a revenit filmului „O istorie conjugală” (Cehia), regia Helena Trestikova, imagine David Cysar şi Vlastimir Hamernik. „Premiul s-a acordat pentru reprezentarea schimbărilor în lumea modernă prin prisma unei singure familii”, şi-a argumentat decizia juriul de la Secţiunea Principală în frunte cu actorul Valeriu Andriuţă.  Regizoarea cehă Helena Trestikova este pentru a doua oară cîştigătoarea Marelui Premiul FIFD CRONOGRAF, obţinînd anterior trofeul în ediţia din 2008 pentru filmul „Marcela”. În acest an, a precizat Virgil Mărgineanu, este pentru a cincea oară cînd Marele Premiu al festivalului ajunge în Cehia.

Documentarul „Un bastard” (Suedia/Norvegia) în regia lui Knutte Wester a luat premiul pentru regie, iar filmul „Ama-San” (Portugalia/Elveţia), regie şi imagine de Claudia Varejao – premiul pentru imagine. Premiul pentru cel mai  bun scurtmetraj i-a revenit filmului „Profesorul de sport, aurul şi rîul” (Kîrgîstan) regia şi imaginea lui Amanbek Azhymat, iar Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală a fost cîştigat de producţia austriacă în regia lui Pavel Cuzuioc, „SECONDO ME”.

La Secţiunea cadRO, premiul I a fost obţinut de filmul „În căutarea tatălui pierdut” (România), regia şi imaginea lui Ionuţ Teianu, premiul II – de filmul „Camera obscură” (România), regia lui Gheorghe Preda, imaginea lui Liviu Marghidan şi premiul „Victor Bucătaru” – filmului ce a luat premiul III – „O viaţă ratată” (România), regia lui Eugeniu Bocancea, imaginea lui Doru Ihnatiuc. Premiul Simpatia Publicului la acest compartiment a fost cîştigat de filmul „Cînd timpul nu mai are răbdare” (Olanda/România), regia Andreea Dumitriu, imaginea Jesse Tuenter.

Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii Locale i-a revenit documentarului „Cine iubeşte şi lasă”, regia Victor Găluşca, imaginea Andrei Moraru, premiul II – lucrării „Buncărul” de Eugenia Pogor, imagine de Alexei Golubev şi premiul III – producţiei „O viaţă, trei ţări, zece copii”, regia şi imaginea lui Alexandru Popescu.

Trofeele FIFD  CRONOGRAF sînt realizate de sculptorul Valentin Vîrtosu, începînd cu prima ediţie a Festivalului. FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din ţară şi unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!