ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul național de arte plastice ”Pinocchio destinat minorilor” şi-a desemnat cîştigătorii

18:25 | 02.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Săptămîna Culturii Italiene în R. Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 26 mai - 2 iunie, s-a încheiat astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală cu ceremonia de premiere a laureaților concursului național de arte plastice cu genericul ”Pinocchio destinat minorilor”, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia de Promovare Socială Italia-Moldova, în colaborare cu Fundaţia Copilul din Chişinău, Ambasada Italiei în R. Moldova şi instituţia gazdă.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Asociaţiei de Promovare Socială Italia-Moldova, Gian Luca Del Marco, a afirmat că ediţia din acest an a Săptămînii Culturii Italiene a fost consacrată lui Pinocchio, celebru personaj al romanului pentru copii cu același nume scris de Carlo Collodi, care prezintă aventurile unei marionete, devenită un mic băiețel.

Cu această ocazie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată o expoziţie de 150 de lucrări sculptate în lemn de artistul Lino Monopoli, unde au mai fost etalate alte 50 de lucrări de pictură dedicate lui Pinocchio, pe care acesta le-a colectat din mai multe ţări.

Totodată, în aceeaşi instituţie a fost vernisată  expoziţia laureaţilor concursului naţional de arte plastice cu genericul „Pinocchio destinat minorilor”, realizată în colaborare cu Şcoala de Arte Plastice „A. Şciusev” din capitală.

„Cele 112 lucrări au fost apreciate de către un juriu format din cinci profesori de artă plastică, iar tinerii pictori şi-au ridicat premiile pe 27 mai. Astăzi am organizat ceremonia de premiere a laureaţilor acestui concurs, desemnaţi de către public. Lucrările cîştigătoare vor fi expuse în oraşul Collodi din Italia, unde există o expoziţie de desene dedicate lui Pinocchio şi realizate de către copiii din întreaga lume”, a precizat Gian Luca Del Marco.

De premiul I s-a învrednicit Alexandra Chiroşca, de premiul II – Polina Budan şi de premiul III – Marta Dragan, eleve la Şcoala de Arte Plastice „A. Şciusev”. De asemenea, un grup de elevi a fost menţionat cu premii speciale.

Expoziţia „Pinocchio destinat minorilor” va fi deschisă pînă la 15 iunie.   

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004172

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!