ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zona pietonală din oraşul Edineţ a fost renovată cu susţinerea Germaniei

10:31 | 03.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Centrul orașului Edineţ a fost amenajat și iluminat cu susținerea financiară a Guvernului Germaniei, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Evenimentul de inaugurare a zonei pietonale reparate a avut loc pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, fiind însoţit de un program artistic susţinut de colective de creaţie din localitate, transmite MOLDPRES.

„Sînt bucuros că ţara mea a avut aportul ei în dezvoltarea orașului dumneavoastră, astfel încît acesta să devină și mai prosper. Vreau să-i felicit pe copii cu ocazia sărbătorii lor, dar și pentru că în centrul orașului este acum loc unde ei pot să se joace în siguranță, să se plimbe, să alerge, să facă tot ceea ce, de obicei, face un copil. Amenajarea acestei porțiuni a orașului a fost posibilă datorită proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, foarte important pentru Guvernul Germaniei. În total, pentru dezvoltarea comunităților rurale din R. Moldova s-au investit circa 10 milioane de euro”, a declarat la ceremonie reprezentantul Ambasadei Germaniei în R. Moldova, Florian Seitz.

La rîndul său, Mircea Eşanu, director executiv FISM, a îndemnat locuitorii din Edineț să păstreze lucrările efectuate, dar și să le continue în celelalte zone ale urbei. „Un oraș, în primul rînd, presupune civilizație. Pe lîngă instituții sociale - grădiniță, primărie, ne dorim ca orașul să fie confortabil, să aibă un nivel cît mai înalt de dezvoltare pentru cetățeni. Am văzut aici multe mămici cu copii în cărucioare, care se deplasau fără probleme pe noile trotuare, am văzut persoane cu dizabilități în scaune cu rotile, care se mişcau la fel de uşor. Asta ne face viața mai confortabilă aici, acasă”, a menţionat  Mircea Eșanu.

Lucrările de la Edineţ au fost finanțate în cadrul Cooperării Financiare Germane, prin intermediul Băncii de Stat pentru Dezvoltare Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), fiind implementate de FISM. Pentru renovarea și amenajarea zonei pietonale din orașul Edineţ au fost alocate circa 150 mii de euro.  

Proiectul „Infrastructură socială și eficiență energetică” prevede realizarea unor investiții în infrastructura socială (apeducte, canalizare, școli, grădinițe, drumuri etc.), cu accent pe eficiența energetică și utilizarea surselor alternative de energie, în 10 localități din nordul R. Moldova și din regiunea transnistreană. Din grantul de cinci milioane de euro oferit de KfW, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova a implementat 89 de subproiecte sociale cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17004180

img17004180

img17004180

img17004180

img17004180

img17004180

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!