ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială: Economia Republicii Moldova va crește cu 4 la sută în anul 2017

14:44 | 05.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Economia Republicii Moldova va înregistra o creştere de 4,0 la sută în acest an, comparativ cu 2,8 la sută cît se estimase în luna ianuarie, anunţă Banca Mondială, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale făcut public luni, informează MOLDPRES.

În raport se estimează că, în 2018, creşterea economică a R. Moldova va fi de 3,7 la sută, iar în 2019 de 3,5 la sută.

”Politica fiscală stimulativă, în special investițiile publice și remiterile vor sprijini în continuare creșterea economică. Revitalizarea intrărilor de valută străină, redresarea sectorului financiar și a mediului de afaceri vor încuraja sporirea investițiilor. Cu un deficit fiscal proiectat la nivelul de minus 3% din PIB în 2018, datoria publică va crește ca urmare a majorării volumului de asistență externă în 2017 și 2018, datorie care ulterior se va reduce pîă la finele anului 2019”, se arată în raport.

În condițiile nivelului redus de economii, pe măsură ce ritmul creșterii se va consolida, deficitul de cont curent va spori treptat, deși sub nivelul mediilor istorice, mai constată experții instituției financiare internaționale. Ei prognozează că Banca Națională a Moldovei (BNM) va reuși să mențină nivelul inflației apropiat de valoarea-țintă de 5 la sută. Pe fundalul creșterii PIB, a salariilor și al spațiului fiscal stimulativ, Banca Mondială anticipează o scădere a nivelului sărăciei. Astfel, Banca Mondială estimează o scădere a ratei sărăciei măsurate pînă în anul 2019 cu aproximativ 5 puncte procentuale.

Anterior, Fondul Monetar Internațional a ridicat, de asemenea, previziunile pentru creșterea PIB-ului Republicii Moldova în anul 2017 de la 3% pînă la 4,5 la sută, iar pentru 2018 - de la 3,6 la sută pînă la 3,7.  În luna martie anul curent Ministerul Economiei a îmbunătățit prognoza de creștere a PIB-ului țării pentru 2017 de la 3 la sută pînă la 4,5 la sută și a menținut la nivel de 3,5 la sută previziunea pentru 2018.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17004230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!