ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O organizație de la Tiraspol a cerut autorităţilor ruse să nu permită „consolidarea blocadei din partea R. Moldova şi Ucrainei”

10:59 | 06.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. O organizaţie ce întruneşte mai multe structuri obşteşti, poziţionată ca „forul popular din toată Transnistria” şi care este condusă de liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, s-a adresat zilele trecute Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu rugămintea de a nu permite „consolidarea blocadei regiunii transnistrene de către R. Moldova şi Ucraina”, transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice.

„Ne adresăm cu apelul de a nu permite un nou val de tensionări faţă de regiunea transnistreană, care se exprimă prin acţiuni de blocare din partea R. Moldova şi Ucrainei, susţinute de Uniunea Europeană şi Misiunea OSCE la Chişinău”, se indică în mesajul organizaţiei de la Tiraspol.

În adresare se menționează că autorităţile R. Moldova şi Ucrainei, cu suportul financiar, informaţional şi de expertiză al UE, au început să instaleze control comun pe sectorul de frontieră între regiunea transnistreană şi Ucraina. Semnatarii susțin că aceste acţiuni nu au fost coordonate cu Tiraspolul şi sînt întreprinse în pofida înţelegerilor la care s-a ajuns în formatul „5+2” (R. Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din partea SUA şi UE).

Totodată, în textul adresării se subliniază că „măsurile întreprinse de Chişinău şi Kiev se pot solda cu pierderi anuale de circa 40 milioane de dolari pentru economia din stînga Nistrului, ceea ce constituie aproximativ a cincea parte din bugetul consolidat al regiunii, iar 10% din locuitorii transnistreni pot rămîne fără lucru şi mijloace de existenţă”.

Scrisori similare au fost trimise Prim-ministrului rus, Dmitri Medvedev, preşedinţilor Adunării Federale şi Dumei de Stat, Valentina Matvienko şi Veaceslav Volodin, precum şi preşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev. Mesaje cu acelaşi conţinut urmează să fie expediate pe adresa Consiliului Europei, OSCE, misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Chișinăul și Kievul au instituit pe 31 mai controlul în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, pe segmentul transnistrean. „Această cooperare bilaterală dintre Republica Moldova şi Ucraina va contribui la simplificarea procedurilor controlului de frontieră a persoanelor și de vămuire a mărfurilor, fluidizarea traficului, eliminarea fenomenelor negative prezente la frontieră”, a declarat anterior vicepremierul Gheorghe Bălan. Pe de altă parte, șeful Departamentului de interne al autoproclamatei republici nistrene, Vitali Ignatiev, a declarat că nu exclude faptul că Transnistria se va adresa Federației Ruse cu rugămintea de a-i disloca pe reprezentanții ruși în calitate de forță care ar putea să asigure securitatea la punctele de trecere a frontierei.

Pe 25 mai, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea cu privire la semnarea Acordului cu Ucraina privind controlul comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele de trecere la frontiera de stat moldo-ucraineană. Documentul vine să substituie acordul dintre cele două țări cu privire la organizarea controlului în comun semnat la 11 martie 1997.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17004257

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!