ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului și-a expus părerea față de expulzarea celor cinci diplomați ruși

19:42 | 06.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, și-a expus părerea față de expulzarea celor cinci diplomați ruși de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, informează MOLDPRES.

În opinia lui Igor Dodon, motivele prezentate de către directorul Serviciului Informații și Securitate ar fi fost insuficiente pentru declararea diplomaților ruși drept persona non grata pe teritoriul țării. „Am fost informat detaliat despre premizele care au stat la baza acestor acțiuni, care denotă mai multe argumente politice, în interesul cui însă nu am fost anunțat. Ulterior, am solicitat informații despre activitatea tuturor diplomaților acreditați în R. Moldova, atît din Vest, cît și din Est”, a spus Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că în cadrul ședinței s-a discutat și despre devalizarea sistemului bancar. „Am audiat rapoartele Procurorului General, directorului Centrului Național Anticorupție, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a ministrului Finanțelor. S-a vorbit și despre verificarea implicării diferitor persoane în furtul banilor, dar și recuperarea acestora. Am fost informat privind mersul anchetei și mai multe dosare divizate în șase grupuri mari precum: grupul Gacikevici, Șor, Filat, Platon, Lucinschi ș.a. Tot astăzi, am solicitat verificarea factorilor de decizie, care au activat pe parcursul mai multor ani, mă refer la conducerea BNM, conducerea Guvernului în diferite etape, gradul de complicitate al altor bănci din țară și al întreprinderilor de stat. De asemenea, am discutat despre recuperarea sumelor de bani atît din interiorul țării, cît și din exteriorul acesteia, precum și urgentarea procedurilor de urmărire în afara țării”, a specificat Dodon.

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit astăzi în prima ședință după alegea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17004283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!