ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol după Larisa Turea va avea loc la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Iaşi

14:13 | 07.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Premiera spectacolului „Seceta roşie”, montat de Petru Hadârcă după „Cartea foametei” de Larisa Turea, va avea loc astăzi pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, România. Prima reprezentaţie a avut loc ieri seară, în faţa unui public numeros, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Petru Hadârcă, care s-a produs şi în calitate de autor de scenariu, „Seceta roşie” este un spectacol-document care face cunoscute mărturiile supraviețuitorilor foametei din 1946-1947 din Basarabia, o acțiune de exterminare în masă a populației, ordonată de către guvernarea stalinistă. 

„Am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe memoriile supraviețuitorilor din acea perioadă adunate și arhivate în „Cartea foametei” de cercetătoarea și criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburător, care de multe ori face să-ți înghețe sîngele în vene și care, prin cazurile și ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic și perceput într-o sală de teatru. La realizarea acestei misiuni i-am avut alături pe scenografa Rodica Arghir, care a configurat detaliile istorice, coregraful Dumitru Tanmoșan, pentru expresia plastică a corpului uman ruinat de foamete, compozitorul și interpretul Vali Boghean, împătimit de muzica autentică și un virtuoz al improvizației”, a precizat Petru Hadârcă.

Din distribuţie fac parte actorii Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava, Gelu Zaharia ş.a.

Anterior, autoarea cărţii, Larisa Turea, a menționat, în cadrul unei conferinţe de presă, că „nu seceta – care a mai avut loc în Moldova, fără însă a duce la canibalism generalizat! – a provocat dezastrul, ci metodele de guvernare staliniste, dorința de a construi viitorul luminos fără a ține cont de prețul plătit în acest scop. Țăranii basarabeni au fost condamnați cu bună știință la înfometare din două considerente: ca dușmani de clasă, dar și ca etnici români, trădători și aliați ai Germaniei naziste”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!