ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artişti de balet originari din R. Moldova vor participa la un concert de gală la Chişinău

14:09 | 08.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Un concert de gală cu genericul „Stelele baletului mondial” va avea loc în premieră în Republica Moldova, vineri, 16 iunie, la Palatul Republicii. Pe scenă vor evolua artişti de balet care s-au născut şi au activat în R. Moldova, iar astăzi evoluează cu succes în teatrele din întreaga lume, informează MOLDPRES.

Ideea de a lansa acest proiect aparține Cristinei şi lui Alexei Terentiev, Artişti ai Poporului, şi a fost susţinută de directorul Palatului Republicii, Nicolae Dumbravă, de maeştrii de balet Iurie Gorşcov, Eugen Gîrneţ ş.a.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, Cristina Terentiev a menţionat că unul din scopurile proiectului este de a populariza arta baletului clasic în R. Moldova. „Pe aceeaşi scenă cu maeştrii baletului vor evolua elevii Colegiului Naţional de Coregrafie. De altfel, un obiectiv al concertului este de a atrage copii şi tineri talentaţi la această instituţie”, a precizat Cristina Terentiev. Un alt obiectiv al concertului, a adăugat Alexei Terentiev, este de a-i readuce în ţară pe artiştii care au plecat şi nu au mai concertat de mulţi ani pe scena de acasă, iar mulţi dintre aceştia vor urca pe ea pentru prima oară.

La rîndul său, directorul Palatului Republicii, Nicolae Dumbravă, a subliniat că iniţiatorii proiectului depun toate eforturile pentru a organiza o sărbătoare frumoasă şi plină de surprize pentru toţi cei îndrăgostiţi de acest gen de artă.

La concertul „Stelele baletului mondial” vor participa: Maria Poliubova şi Vladimir Statnîi, artişti emeriţi din R. Moldova, prim-solişti ai Teatrului de Operă din Odesa, Mihail Sosnovschi, solist al Operei din Viena, Lina Şeveliova, prim-solistă a Baletului Imperial Rus (Moscova),  Alexcandru Glushakov, solist al Teatrului de Operă şi Balet din Denver, SUA,  Sofia Matiuşenskaia, solistă a Teatrului Yacobson, Sankt-Petersburg,  Alexei Orlenco, prim-solist la Baletul de Stat din Berlin, Germania, Cristina Ţipirig, solistă la Veneţia, Italia ş.a.

Potrivit organizatorilor, spectatorii vor putea admira capodoperele coregrafiei clasice prin pas de deux din baletul „Corsarul”, „La sylphide”, „Don Quijote”, „Spărgătorul de nuci”, „Giselle”, „Tarantella”, precum şi clasicul Pas de deux al lui Ceaikovski. Programul neoclasic va fi reprezentat prin lucrările lui Boris Eifman, Radu Poclitaru, Gheorghe Covtun şi Eugen Gîrneţ.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004353

img17004353

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!