ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de pictură în memoria celor deportaţi a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuşi” din capitală

18:10 | 08.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. O expoziţie reprezentativă de pictură cu genericul „Recviem”, în memoria jertfelor deportărilor staliniste din anii 1941-1949 a fost vernisată astăzi la Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, artişti plastici, scriitori şi ziarişti.

Expoziţia cuprinde 68 de lucrări realizate de către 52 de autori.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că expoziţia-concurs „Recviem” se află la a VI-a ediţie şi constituie un bun prilej de a ne aminti despre evenimentele tragice care au avut loc în perioada regimului totalitar comunist. „Ideea de a organiza o asemenea expoziţie aparţine Silviei Vrînceanu, membră a UAP, care face parte dintr-o familie de deportaţi. Este absolut necesar de a cinsti memoria celor care au avut de suferit în urma deportărilor în anii de teroare stalinistă”, a constatat Dumitru Bolboceanu.

Criticul de artă Tudor Stăvilă, membru al juriului, a subliniat că la evaluarea lucrărilor s-a pus accent pe valoarea estetică a pînzelor şi pe reflectarea tematicii propuse.

De premiul I, în valoare de 1800 de lei, s-a învrednicit Iraida Ciobanu, de premiul II în mărime de 1500 de lei – Nicolae Fedac şi de premiul III (1300 lei) – Anatol Lazarev. De asemenea, juriul a acordat şase diplome de merit. În posesia lor au intrat artiştii plastici Ecaterina Ajder, Pavel Cornogolub, Valentin Bologa, Iurie Iazan, Anatolie Gherasimov şi Valentin Vîrtosu.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 25 iunie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004375

img17004375

img17004375

img17004375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!