ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalistul Valeriu Reniţă a lansat un roman

19:16 | 09.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Un roman intitulat "Cromozomul XXI" în limba rusă a lansat astăzi jurnalistul Valeriu Reniţă în incinta Biroului Relaţii Interetnice din Chişinău. Evenimentul s-a produs la mai puţin de un an de la lansarea volumului „Visătorul de pe gazon” de același autor, carte-valet (în română și rusă), apărută la Editura „Cartier” în colecția pentru adolescenți „Verde”, informează MOLDPRES.

Romanul a apărut la Editura “Tipocart print”, sub egida Clubului literar „Pasărea măiastră” din Chișinău. Potrivit autorului, romanul cuprinde ultimii 25 de ani din istoria noastră nu tocmai de succes, inclusiv războiul și revoluția color. „Sînt vizate forțe politice și religioase, care prin alianță ori în conflict frînează, ori, dimpotrivă, stimulează dezintegrarea imperiului sovietic. Romanul sugerează o cale pentru viitorul Moldovei, și, poate, pentru întreaga umanitate”, a precizat Valeriu Reniţă.

Manifestarea a fost moderată de către Olesea Rudeaghin, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Ruşi din Moldova, care a apreciat primele două capitole ale romanului, publicate acum o lună în revista literară „Russkoie pole”, drept un fenomen cu totul original și neobişnuit, fiind vorba de „un stil aparte a unui moldovean care simte și scrie rusește”. „Este un roman–parabolă şi, în acelaşi timp, un roman de adio, despre părinţii care îşi lasă copiii şi pleacă la muncă peste hotare fie în Rusia, fie în Europa, lipsindu-i astfel de căldura lor atît de necesară în aceste vremuri de restrişte”, a constatat Olesea Rudeaghin.

În mesajul său de salut, directorul general al Biroului Relaţii Interetnice, Oleg Babenco, a subliniat, între altele, că acest roman-parabolă ne sugerează încotro ne mişcăm şi ce trebuie să facem, iar scriitorul de limbă rusă Serghei Scripnik a accentuat că această carte „trebuie să ajungă nu numai în biblioteci, dar şi în şcolile din întreaga ţară”.

Protagonistul evenimentului a fost felicitat, de asemenea, de către directorul general al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES, Vlad Darie, care a remarcat că aceasta este o carte modernă, ce ne îndeamnă să medităm asupra problemelor legate de valorile moral-spirituale din societatea noastră.

Profesorul Vladimir Nosov, şef de catedră la Universitatea de Stat din Moldova, a constatat că a urmărit atent evoluţia scrisului lui Valeriu Reniţă şi că în cartea de faţă este mai expresiv şi mai profund şi, în acelaşi timp, un fin cunoscător al materiei de viaţă, dorind parcă să ne spună: „aceasta am văzut, aceasta cunosc, despre aceasta scriu”.

Scriitorul Boris Marian a remarcat că această carte demonstrează că în literatura rusă din R. Moldova vine un talent autentic, un scriitor cu har, care cunoaşte în profunzime realităţile şi tradiţiile naţionale ale poporului. În acelaşi timp, scriitorul Emil Galaicu-Păun a menționat că romanul „Cromozomul XXI” este unul complex, cu o scriitură foarte densă, în care descoperim o viziune a lumii multietajată. „Este un roman care pune multe semne de întrebare la care trebuie să răspundem noi, cititorii”, a constatat Emil Galaicu-Păun.

Valeriu Reniţă s-a născut la 11 iulie 1959 în satul Horjești, raionul Hîncești. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi cursurile de traducător din Riga, de pe lîngă Uniunea Scriitorilor din Letonia. A fost reporter de război la „Radio Svoboda” în conflictul de pe Nistru (1992). Fondator și director al Agenției de Știri „Basa-press” (1992-1999). Primar de Suruceni, Ialoveni (1999-2003). Purtător de cuvînt al Președintelui RM (2003-2004). Director al Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” (2004-2009). Manager și președinte de onoare al FC „Sfîntul Gheorghe” Suruceni (2009-2016). Din 2017 este director general la compania TV ”MIR”.

A debutat cu texte de proză scurtă în culegerea „Dintre sute de catarge”, 1990, urmate de - „Mită Celui de Sus” şi „Visătorul de pe gazon” - cărţi de proză scurtă.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004416

img17004416

img17004416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!