ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Elvira Cemortan-Voloșin a vernisat o expoziție personală la Ambasada Ungariei

12:38 | 10.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. O expoziție personală  de pictură cu genericul ”Elogii”  a artistului plastic Elvira Cemortan-Voloșin a fost vernisată ieri la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chișinău, informează  MOLDPRES.

Expoziția  face parte dintr-un proiect mai vechi, inițiat împreună cu instituția-gazdă și cuprinde 27 de lucrări realizate în ultimii ani.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a menționat că misiunea diplomatică maghiară a lansat cîteva proiecte menite să consolideze relațiile de colaborare între artiștii plastici din cele două țări. Potrivit oficialului, colaborarea cu Centrul Cultural „ARTELIT” condus de către Elvira Сemortan-Voloșin a început în 2014 în cadrul expoziției aniversare „5 ani de activitate a Simpozionului Internaţional de Pictură „Heviz”, organizată în incinta Ambasadei Ungariei.

”Mă bucură faptul că artiștii plastici din Moldova văd în locurile cu adevărat frumoase ale Ungariei, Heviz, lacul Balaton ș.a., o sursă de inspirație. Astăzi, găzduim expoziția personală a unei artiste plastice, un eveniment care îmbină pictura, muzica și poezia. Caracterul variat al tematicii lucrărilor se datorează căutărilor interioare ale artistei, abordării filozofice a roadelor vieții exprimate prin elogii ale tinereții, copilăriei, mamei etc.”, a subliniat Mátyás Szilágyi.

Prezentă la eveniment, doctorul în studiul artelor, Eleonora Brigalda a afirmat că evoluînd de la arta decorativă (tapiserie) la pictura decorativă Elvira Cemortan-Voloșin și-a structurat o viziune, un stil și o direcție estetică personală. ”În lucrările sale ea pledează pentru valorile umane, pentru un dialog dintre imagine și privitorul interesat de semnificațiile profunde ale unor metafore plastice, a accentuat Eleonora Brigalda.

Elvira Cemortan-Voloșin s-a născut la 20 aprilie 1969 în orașul Soroca. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, specialitatea tapiserie de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Practică pictura de șevalet, tapiseria, batik, grafica și ilustrație de carte. Este fondator al Centrului Cultural ARTELIT din Republica Moldova (președinte), Grupului artistic „ATC Alfa Club” Iași-Bacău-Chișinău și al Galeriei „Artelit”, Filarmonica Națională „S. Lunchevici” Chișinău. A participat la peste 150 de expoziții din țară și de peste hotare. Elvira Cemortan-Voloșin a vernisat circa 30 de expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă pînă la 15 iunie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!