ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată o expoziţie dedicată pictorului român Nicolae Grigorescu

18:10 | 13.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Plai Natal”, organizată cu prilejul împlinirii a 110 ani de la trecerea în eternitate a marelui pictor român Nicolae Grigorescu, a fost vernisată astăzi la Galeria de Artă  Plastică „L” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, graficianul şi profesorul universitar Alexei Colîbneac a menţionat că expoziţia cuprinde  circa 150 de lucrări realizate de  artişti plastici profesionişti şi este un omagiu adus fondatorului picturii române moderne, Nicolae Grigorescu.

„Majoritatea lucrărilor reprezintă peisaje ale plaiului nostru: case ţărăneşti, văi şi coline, rîul Nistru ș.a. Tot aici sînt tablouri inspirate din motivele picturilor lui Nicolae Grigorescu, opera căruia este un izvor nesecat de inspiraţie. Această expoziţie are şi  o importanţă socială, deoarece galeria este o structură comercială, creată cu scopul de a-i ajuta pe artiştii plastici să supraviețuiască”,  a constatat Alexei Colîbneac.

În context, directorul Galeriei de Artă, Pavel Liubici a menţionat că printre autorii expoziţiei sînt şi doi proaspeţi absolvenţi ai Facultăţii de Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice – Pavel Donciu şi Mihai Ostahi. Ei au afirmat că  lucrările lor au fost realizate  în mod special pentru acest eveniment dedicat creaţiei marelui pictor român.

Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838 în satul Pitaru, județul Dîmbovița, România. La vîrsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek. Mai tîrziu, el a fost remarcat de către politicianul Mihail Kogălniceanu, astfel  beneficiind de o bursă de studii pentru cinci ani de zile la Paris începînd din toamna anului 1861.

Din 1879 pînă în 1890, a lucrat îndeosebi în Franța. Revenit în țară, a deschis mai multe expoziții personale la Ateneul Român între anii 1891 și 1904. Din anul 1890, s-a stabilit la Cîmpina și s-a dedicat cu preponderență subiectelor rustice. În 1899, a devenit membru de onoare al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 21 iulie 1907, la Cîmpina, România.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 30 iunie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004515

img17004515

img17004515

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!