ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Spiridon Vangheli a fost omagiat la 85 de ani de la naştere

14:47 | 14.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Un medalion aniversar cu genericul „Copilul trăieşte în sufletul meu”, dedicat cunoscutului scriitor Spiridon Vangheli, la 85 de ani de la naştere, a avut loc astăzi la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici” din capitală, informează MOLDPRES.

Alături de sărbătorit au fost colegii săi de breaslă, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Vasile Romanciuc, Ion Ciocanu, Victor Prohin, Ştefan Melnic, redactor-şef al revistei „Alunelul” ş.a. Tot aici a fost lansată o carte nouă a omagiatului - „Crăița”, din care a prezentat cîteva fragmente actorul Vitalie Rusu, Artist al Poporului.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Spiridon Vangheli a menţionat că lumea copilăriei este una deosebită. „Guguţă este cel de-al doilea fecior al meu. Am scris şi o carte despre fete – „Crăiţa”. Mulţumesc pe această cale academicianului Mihai Cimpoi, care mi-a prefaţat-o. Mai am de scris vreo două cărţi. Un copil îmi scria: „Dumneata te-ai făcut mic ca să ne faci pe noi mari”. Eu zic, să ne ridicăm la nivelul copiilor noştri”, a subliniat protagonistul manifestării.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a constatat că Spiridon Vangheli este un scriitor şi un educator de valoare naţională. „Prin tot ce a făcut - prin cărţi, prin manuale, prin întîlnirile sale cu cititorii -, el a demonstrat că numai copilul poate face viaţa mai frumoasă şi mai sfîntă”, a remarcat Mihai Cimpoi.  

Potrivit poetului Vasile Romanciuc, Spiridon Vangheli este un mare scriitor al copilăriei şi unul din condeiele de aur ale literaturii române, iar directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, moderatoarea manifestării, a afirmat că el a creat un personaj care este un simbol al copilăriei noastre veşnice – Guguţă.

În cadrul evenimentului, copiii de la Gimnaziul nr. 7, Școala Primară „Antonin Ursu”, liceele „Gh. Asachi” şi „George Meniuc” au readus în scenă personajele îndrăgite din opera lui Spiridon Vangheli și au prezentat eseuri, iar Ionel Prodan de la Liceul „Socrate” și Anastasia Pereteatcu de la Liceul „Prometeu-Junior” au interpretat cîntece pe versurile lui Grigore Vieru. De asemenea, a fost vernisată expoziția de carte „Eu scriu despre și pentru copilul din suflet”, în care se regăsesc și numeroasele traduceri ale operei vangheliene în mai multe limbi.   

Prozatorul, poetul, traducătorul şi editorul Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Rîşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă cînd era mic” ş.a. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004537

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!