ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Naţională a avut loc simpozionul ştiinţific internaţional „Valori bibliofile”

17:53 | 14.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediţie a Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Valori Bibliofile” şi-a ținut astăzi lucrările la Biblioteca Naţională. În cadrul evenimentului, istorici, cercetători în domeniu şi bibliotecari din R. Moldova şi România au scos din anonimat şi au pus în valoare documente patrimoniale din cele două ţări, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Societăţii Ştiinţifice de Bibliofilie şi Ex-libris „Paul Mihail”, scriitorul Iurie Colesnic a menţionat că în cadrul simpozionului au fost prezentate materiale inedite pentru cultura noastră şi, în acelaşi timp, s-a încercat o readucere în actualitate a marilor bibliofili care au fost Alexe Rău, Pavel Balmuş, Ion Madan, Vlad Chiriac ş.a.

„Pentru prima dată s-a vorbit despre cărţile basarabene trecute la index în România în perioada comunistă. Prin aceste simpozioane noi trasăm căile de circulaţie a cărţilor şi contribuim ca schimbul informaţiei dintre generaţii să fie cît mai eficient şi bine pus la punct”, a subliniat Iurie Colesnic.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a vorbit despre  catalogul „Manuscrise româneşti din secolele XIII-XIX în colecţiile străine” (Rusia, Ucraina, Belarus), care conţine 337 de manuscrise din această perioadă. Catalogul va vedea lumina tiparului în cadrul Programului de editare a cărţii naţionale - 2017.

Doctorul în istorie Maria Danilov s-a referit la un manuscris inedit din biblioteca lui Ştefan Ciobanu, iar cercetătorul Igor Cereteu - la cărţile vechi româneşti din biblioteca Mănăstirii Rudi. La rîndul său, oaspetele de onoare al evenimentului, profesorul universitar Zamfira Mihail, cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, a vorbit despre donaţiile de cărţi făcute bibliotecii acestei instituţii de către Paul Gore.

Potrivit Veronicăi Cosovan, şefa secţiei carte veche şi rară a BNRM, coordonatoarea evenimentului, în total, în cadrul simpozionului au fost prezentate 13 comunicări axate pe patrimoniul cultural documentar păstrat în instituţiile arhivistice şi bibliotecile din cele două ţări.

Totodată în cadrul evenimentului au fost lansate cărţi apărute la Editura Academiei Române şi Editura „Istros” din România.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională, Societatea Ştiinţifică de Bibliofilie şi Ex-libris „Paul Mihail” şi Liga Bibliotecarilor din R. Moldova „Alexe Rău”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004542

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!