ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a participat la deschiderea primei grădiniţe de tip energo-eficient din Moldova

15:17 | 16.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la ceremonia de inaugurare a primei grădinițe de tip energo-eficient din ţara noastră - grădiniţa „DoReMicii” din orașul Călărași. Construcția acesteia a fost începută în aprilie 2016 şi a durat puţin peste un an. Astăzi instituţia preşcolară şi-a deschis larg porţile pentru copii şi părinţi. De la eveniment nu au putut lipsi invitaţii de onoare, fără de care ar fi fost imposibilă realizarea acestui proiect, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului. 

“Am un sentiment de mulțumire și satisfacție profesională să văd finalizat un proiect la lansarea căruia am participat personal. Evenimentul de astăzi ne arată ce înseamnă de fapt parcursul european al țarii noastre. Sînt proiecte concrete care vin să asigure bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat în cadrul evenimentului Premierul Pavel Filip. 

Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoştinţă  Guvernul Germaniei pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului, menționînd că acesta este nu doar o investiție benefică pentru locuitorii din oraşul Călărași, ci și un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică. Astfel, datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decît ale unei clădiri similare. 

În context, Premierul a remarcat accesibilitatea grădiniței pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. „Acest fapt este un semnal că trebuie să învățăm de mici să fim toleranți și să ne respectăm unul pe celălalt”, a mai spus Pavel Filip. 

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, a menţionat că acest proiect a fost realizat în cadrul Programului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică” şi a exprimat toată deschiderea pentru susţinerea în continuare a unor astfel de proiecte sociale în Republica Moldova. „În selectarea proiectelor ne vom baza și pe viitor pe cel mai important criteriu – beneficiul direct adus cetățenilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață”, a declarat diplomatul german. 

Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași are o suprafață de 1100 metri pătraţi și va fi frecventată de peste 100 de copii, inclusiv cu vîrste de pînă la 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.

img17004608

img17004608

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!