ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a adoptat o lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului

12:06 | 23.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Deputaţii au adoptat astăzi o lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, care, potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS), devine o amenințare, inclusiv pentru Republica Moldova, relatează MOLDPRES.

Documentul determină cadrul juridic şi organizatoric al activităţii de prevenire şi combatere a terorismului în Republica Moldova, modul de coordonare a activităţii subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea terorismului, a acţiunilor întreprinse de autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere. Pentru dirijarea şi desfăşurarea operaţiilor antiteroriste va fi creat un Comandament Operaţional Antiterorist.

„Depistarea activităţii teroriste va fi asigurată prin acţiuni informative şi contrainformative, prin colectarea, analiza şi prelucrarea datelor despre factori care ar periclita securitatea ţării”, se arată în lege.

De asemenea, actul stabileşte şi crearea unor module teritoriale de combatere a terorismului (Consiliu teritorial antiterorist) care va fi compus din conducătorii consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai SIS, poliţişti şi reprezentanţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Legea conține şi noi prevederi la verificarea pasagerilor companiilor aeriene. În vederea realizării măsurilor de asigurare a securităţii antiteroriste, companiile aeriene care efectuează curse în/din Republica Moldova sînt obligate să transmită SIS, după îmbarcarea la bordul aeronavei, însă nu mai tîrziu de momentul decolării, lista pasagerilor pentru ca aceştia să poată fi verificaţi pînă la momentul trecerii controlului de frontieră în statul de destinaţie.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17004806

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!