ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Brexit: Juncker spune că propunerile lui May sînt un "prim pas", dar încă "insuficient"

13:30 | 23.06.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 23 iun. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că propunerile avansate de premierul britanic Theresa May privind drepturile expatriaților europeni din Regatul Unit după Brexit sînt un "prim pas", dar încă "insuficient", relatează AFP și DPA, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Este un prim pas, dar acest pas nu este suficient", a spus Juncker la Bruxelles, unde are loc summitul european.

Întrebat dacă are o idee clară despre acordul pe care Marea Britanie va căuta să-l negocieze, Juncker a răspuns laconic: "Nu".

Premierul britanic Theresa May a reafirmat vineri dimineață că propunerea sa este "echitabilă și foarte serioasă".

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenția că summitul de la Bruxelles nu va fi un "forum" pentru negocierile privind Brexit-ul, deoarece există un cadru oficial care include echipele celor doi negociatori-șefi: Michel Barnier, din partea UE, și David Davis, din partea Regatului Unit.

Prin urmare, intervenția de joi seară a premierului Theresa May în fața partenerilor săi s-a limitat la o declarație, lăsîndu-i pe Cei 27 în așteptarea publicării unui document detaliat, anunțat pentru luni.

"Este o primă propunere bună, pe care o apreciez, însă este clar că avem mult de muncă. Mulți dintre cetățenii noștri nu sînt acoperiți de propunerea doamnei May, iar aceasta va face parte din negocieri", a comentat cancelarul austriac Christian Kern.

Dezvăluind primele detalii ale planului său pentru Brexit, Theresa May a abordat chestiunea statutului cetățenilor europeni și britanici după retragerea Marii Britanii.

Ea a promis că nimeni nu va fi expulzat după oficializarea divorțului de UE și că Londra va oferi posibilități pentru ca cetățenii europeni să-și regularizeze statutul pentru a putea rămîne în Marea Britanie.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17004816

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!