ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concert cu genericul ”Păstrați iubirea! Protejați familia de violență!” a avut loc la Chișinău

10:39 | 25.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Un concert cu genericul ”Păstrați iubirea! Protejați familia fără violență!” a avut loc ieri seară în scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului din capitală, în cadrul campaniei ”Artă contra violență”, organizată de către Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost prilejuit de încheierea campaniei de informare „Protejează familia de violență”, organizată și sprijinită de Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Asociația împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, care s-a desfășurat în perioada 15 mai-25 iunie în zece localități ale Republicii Moldova.

Solicitată de MOLDPRES, ofițerul de comunicare al Asociației Promo-LEX, Carolina Bondarciuc, a menționat că scopul campaniei a fost de a preveni și de a combate violența în familie. Astfel, timp de șase săptămîni,  cetățenii au fost informați despre problema violenței în familie, despre mecanismele de protecție – cum pot fi protejate victimele și ce pedepse sînt prevăzute pentru agresori.

Prezent la eveniment, viceministrul de Interne, Oleg Babin, a afirmat că, din păcate, violența în familie este o realitate tristă și tocmai de aceea trebuie întreprinse acțiuni pentru combaterea acestui fenomen. El a spus că atunci cînd sînt semnalate asemenea cazuri, populația urmează să informeze organele de poliție. ”Nu gîndiți cu pumnii - fiți vigilenți și protejați familia!”, i-a îndemnat pe potențialii agresori viceministrul Oleg Babin.

Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani, 3120 de femei, victime ale violenței în familie, au cerut ajutorul autorităților. Totodată, au solicitat ajutor 487 de bărbați. În aceeași perioadă de timp, 142 de femei au decedat ca urmare a violenței în familie, iar 12 victime ale violenței în familie au comis suicid.

În cadrul concertului au evoluat: Mariana Bulicanu, Eva Timuș, Tania Cerga, Vitalie Advahov, Andrei Glavan, Ghiulnara Răileanu, Tatiana Vîrlan, Igor Țurcan, Surorile Osoianu, Guz, elevi și profesori de la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul ”Plăieșii”, Ansamblul de dansuri populare ”Mărțișor” și Orhestra simfonică, dirijor Dumitru Cîrciumaru.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!