ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul privind aprovizionarea cu energie electrică și gaz a R. Moldova va fi publicat în Monitorul Oficial

10:43 | 29.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Raportul privind monitorizarea securității aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului, în care se face referință la balanța energetică din 2015, în aprovizionarea primară totală cu energie a țării, produsele petroliere și gazele naturale sînt resursele energetice predominante (35 la sută și, respectiv, 34,7 la sută). Gazul natural este sută la sută importat din Federația Rusă, iar produsele petroliere din România, Bulgaria, Rusia și alte țări. Biocombustibilul și deșeurile reprezintă 13,6 la sută, iar cărbunele și electricitatea 4,3 la sută și, respectiv, 12,3 la sută.

În raport, experţii au stabilit că dependența energetică a Republicii Moldova este de aproximativ 88 la sută. Documentul constată că “dependența ridicată de gazele și energia electrică de import, datoriile istorice, sistemele învechite de generare a energiei electrice și termice, sistemele centralizate de alimentare cu energie termică ineficiente, împreună cu tarifele stabilite cu mult sub nivelurile economice în trecut, au contribuit la performanța slabă a sectorului“.

Raportul arată că doar 12 la sută din cererea de energie este satisfăcută din resursele energetice autohtone. O astfel de ”dependență majoră de energie face ca economia țării să fie foarte vulnerabilă la orice perturbare externă în aprovizionarea cu energie, fluctuațiile prețurilor energiei, cu un grad mare de imprevizibilitate în viitor”, se arată în raport.

În document se face referire, de asemenea, la faptul că în decembrie 2016 a fost aprobat cel de-al doilea Plan de Acțiuni pentru Eficiență Energetică Naţională. Fondul pentru eficiență energetică a fost înființat în iunie 2012, cu scopul de a promova, dezvolta și a sprijini financiar proiectele de investiții în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie. Raportul descrie situația din sectorul de gaze și energie electrică, operatorii care activează pe piață, baza legislativă și de reglementare, capacitățile existente, dar și noile proiecte de transport a energiei, inclusiv interconexiunile.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17005003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!