ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un comentariu asupra hotărîrilor CEDO versus R. Moldova a fost lansat la Chișinău

13:15 | 29.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Cartea „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărîrilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova” a fost lansată astăzi la Chișinău de către Institutul Național al Justiției (INJ) și Curtea Supremă de Justiție (CSJ), informează MOLDPRES.

Lucrarea analizează hotărîrile propriu-zise ale Curţii Europene versus Republica Moldova. Autorii manualului sînt președintele CSJ, Mihai Poalelungi, doctorul habilitat în drept, Diana Sîrcu, formatorii INJ, Olga Dorul, Alexandra Nica, Lilia Grimalschi și Stas Splavnic.

La evenimentul de lansare, inițiatorul lucrării, președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a specificat că la această carte s-a lucrat timp de doi ani. „Ne bucurăm că am reușit să realizăm acest studiu, care sînt sigur că va avea un impact pozitiv în societate. Comentariul este dedicat tuturor juriștilor, dar în primul rînd judecătorilor, procurorilor, avocaților și mediului academic. Orice jurist, care va citi cu seriozitate cartea, va avea posibilitatea să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul teoretic, iar apoi și practic”, a spus președintele CSJ.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Jose Luis Herrero, a menționat în cadrul evenimentului că „speră că această lucrare va contribui la documentarea suplimentară a tuturor părților implicate în procesul juridic, astfel ca, într-un final, numărul cazurilor ajunse la CEDO să scadă semnificativ, iar deciziile luate de către judecătorii moldoveni să corespundă standardelor internaționale de drept”.

Prezent la ceremonia de lansare, directorul INJ, Diana Scobioală, a spus că acest manual vine să ghideze orice actor din domeniul justiției, atunci cînd se confruntă cu o problemă particulară la aplicarea Convenției Europene. „Autorii n-au făcut copy-paste la hotărîri, le-au analizat amănunțit și au venit cu recomandări pentru a evita anumite situații. Totodată, au fost scoase în evidență raționamentele Curții și anume pe ce s-au bazat acești judecători atunci cînd au luat o decizie”, a afirmat Scobioală.

„Este o lucrare care va contribui la îmbunătățirea imaginii sistemului judecătoresc din țara noastră. Să ne înarmăm cu răbdare, să citim acest comentariu, iar la Curte să avem cît mai puține hotărîri de condamnare a R. Moldova. Cei, cărora le este destinată această carte, să o studieze și să o aplice cu succes în practică”, a afirmat președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru.

Cartea „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărîrilor Curţii Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova” a fost editată cu suportul financiar al Consiliului Europei. Au fost editate o mie de exemplare. Lucrarea va fi accesibilă ulterior și în varianta online.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17005014

img17005014

img17005014

img17005014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!