ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Finanţelor a prezentat spre consultări proiectul Politicii fiscale şi vamale pentru 2018

11:55 | 01.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Finanţelor a prezentat proiectul Politicii fiscale şi vamale pentru 2018 spre consultări publice cu mediul de afaceri şi comunitatea de experţi. Documentul propune o politică echilibrată în domeniu, iar principalele modificări sînt elaborate cu asistenţa financiară din partea Good Governance Fund, se menţionează într-un comunicat al ministerului, informează MOLDPRES.

Cele mai importante măsuri ce se regăsesc în proiectul de lege sînt armonizarea legislaţiei fiscale cu privire la TVA şi accize la directivele Europene, eliminarea treptată a facilităţilor fiscale şi vamale acordate magazinelor cu activitate în regim duty-free. De asemenea, se preconizează simplificarea condiţiilor de acordare a statutului de exportatori aprobat pentru agenţii economici autohtoni care efectuează operaţiuni de export şi introducerea impozitului  pe autoturismele cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei.

Venitul anual impozabil al persoanelor fizice de pînă la 33 000 lei (față de 31 140 lei în prezent) va fi impozitat la o cotă de 7 la sută, iar pe venitul impozabil ce depăşeşte 33 000 de lei va fi aplicată o cotă de 18 la sută. Proiectul de lege stipulează creşterea scutirii personale pentru persoanele fizice de la 10 620  lei la 11 280 lei. Persoanele juridice vor achita un impozit de 12 la sută, iar gospodăriile de fermier de 7 la sută.

Potrivit proiectului, cota accizului la băuturi alcoolice, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie va fi ajustată la rata inflației prognozată pentru anul 2018, respectiv 5 la sută. Cotele vor fi stabilite pentru o perioadă de 3 ani. În scopul de a asigura atingerea minimului cotei accizului la produsele din tutun prevăzut de Directivele UE, se propune majorarea pînă în anul 2020 a cotei ad valorem de la 12% pînă la 13%, și cotei fixe de la 460 lei pînă la 540 lei pentru 1000 țigarete. Se planifică majorarea pe etape a accizelor la ţigările cu filtru şi fără filtru în următorii ani, ca pînă în 2025 rata de accize să constituie cel puţin 90 de euro pentru 1000 de ţigări, indiferent de preţul mediu cu amănuntul.

Conform documentului, accizu la la motorină va fi majorată de la 1926 de lei pînă la 2092 de lei pentru o tonă, iar accizul la păcură va fi menţinută la nivelul de 409 lei pentru o tonă.

Consultările publice ale proiectului Politicii fiscale şi vamale pentru 2018 se vor finaliza pe 17 iulie curent, după care el urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17005088

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!