ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenţei

12:48 | 04.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, stat federal în America de Nord, situat în partea centrală a continentului, între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic, învecinat  cu Canada şi Mexic. În această zi, întreaga ţară sărbătoreşte aniversarea adoptării Declaraţiei de independenţă de la 4 iulie 1776, cînd a fost proclamată independenţa faţă de Regatul Marii Britanii, informează MOLDPRES.

SUA are 50 de state şi un district federal (Columbia), cu o suprafaţă de 9 396 691 kilometri pătraţi şi o populaţie de 318,9 milioane de locuitori. Capitala este oraşul Washington. 

Statele Unite ocupă primul loc în lume după volumul de producţie globală. Produsul Intern Brut constituie  16,776 de trilioane USD, iar PIB pe cap de locuitor este de 50041,98 USD.

Exportă mijloace de transport, echipamente și utilaje industriale, mașini-unelte, aparataj electrotehnic şi electronic, produse chimice, textile ș.a. Importă materii prime miniere, petrol, ceai, cafea, produse alimentare. 

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-aprilie 2016, R. Moldova a exportat în SUA mărfuri în valoare de 6002,3 mii de dolari SUA, ponderea fiind de 1,01%. În aceeași perioadă, din SUA au fost importate mărfuri în valoare de 17005,6 mii dolari, ponderea fiind de 1,32%.

Din 1992, Statele Unite ale Americii au acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de aproape 1,2 miliarde de dolari SUA, inclusiv 20,66 milioane de dolari SUA în anul fiscal 2014, oferite de Guvernul american prin intermediul programelor USAID, Departamentului de Stat și Departamentului Apărării.

(Reporter N. Roibu, editor  A. Răileanu)

img17005162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!