ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şcoala profesională din Nisporeni va implementa în premieră învăţămîntul dual

18:39 | 10.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Pentru prima dată în Republica Moldova, Școala profesională din or. Nisporeni va aplica sistemul învățămîntului dual pentru formarea muncitorilor în sectorul agricol. Acesta este bazat pe combinarea studiilor teoretice cu activitatea practică, desfășurată în cadrul gospodăriilor agricole de producere a pomușoarelor, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului instituţiei, Dumitru Lupei, începînd cu noul an de studii, școala va experimenta sistemul învățămîntului dual pentru pregătirea muncitorilor în domeniul producerii culturilor bacifere. „În acest scop, au fost inițiate contracte de colaborare cu Asociația ”Pomușoarele Moldovei”, gospodării agricole, parteneri de dezvoltare. Instituția a aplicat deja acest sistem de studii pentru meserii non-agricole și a demonstrat eficiență, iar de rezultatele obținute sînt mulțumiți și tinerii, și agenții economici care au găzduit tinerii pentru stagiu practic”, a precizat Dumitru Lupei.

Elevii vor avea o posibilitate unică de a învăța din experiența agricultorilor avansați cum să cultive culturile bacifere și să gestioneze eficient plantațiile de pomușoare. Sistemul de învățămînt dual este constituit din 30% de program teoretic și 70% de activități practice în gospodăriile agricole implicate în programul de formare profesională.

Oleg Stiopca, specialist pentru dezvoltarea forței de muncă în cadrul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Agricultura performantă în R. Moldova”, a subliniat că pentru susținerea acestei inițiative proiectul va oferi asistență Școlii din Nisporeni la dezvoltarea bazei didactice și tehnico-materiale prin elaborarea materialelor didactice, crearea loturilor demonstrative, procurarea echipamentelor moderne, precum și organizarea vizitelor de studiu și a instruirilor de perfecționare pentru profesorii din cadrul școlii. Totodată, proiectul USAID va ajuta și gospodăriile agricole care doresc să fie parte a acestei forme de învățămînt profesional ca să devină un mediu atractiv de învățare pentru tineri.

Potrivit lui Oleg Stiopca, în prezent sectorul de producere a pomușoarelor este în ascensiune. Conform datelor statistice, în perioada anilor 2010-2015 suprafețele plantate cu pomușoare au crescut de trei ori, de la o mie la trei mii de hectare, iar prognozele estimează extinderea acestor suprafețe în următorii cinci ani pînă la 6000 ha. "Aceste informații indică foarte clar că sectorul se va confrunta cu o necesitate sporită de forță de muncă calificată", a spus reprezentantul USAID.

Aplicarea învățămîntului dual în domeniul agricol oferă șanse reale tinerilor să se angajeze în cîmpul muncii chiar la antreprenorii agricoli ce îi vor găzdui pentru studiile practice. Totodată, ei vor putea să-și lanseze afaceri agricole proprii după ce vor învăța din experiența fermierilor avansați.

Proiectul USAID „Agricultura performantă în R. Moldova şi-a propus ca în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vînzările pe piața locală și internațională. Totodată, proiectul va crea instrumente și mecanisme care vor facilita conexiunea dintre sectorul real agricol cu domeniul educație și cercetare, astfel încît cele din urmă să țină cont de evoluțiile și necesitățile reale ale antreprenorilor agricoli.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!