ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost prezentat proiectul noii Strategii de cooperare dintre R. Moldova și BERD pentru anii 2017-2022

17:59 | 11.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Proiectul noii Strategii de cooperare dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/ pentru anii 2017-2022 (numit Strategia de Țară) a fost prezentat astăzi de șeful Reprezentanței BERD în Moldova, Dimitri Gvindadze și echipa sa, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES. 

Potrivit Serviciului de presă al ME, Dimitri Gvindadze a subliniat că în conformitate cu proiectul Strategiei de Țară, Banca planifică să acorde prioritate îmbunătățirii guvernării și creșterii rezistenței economiei prin deblocarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și sporirii competitivității țării prin sprijinirea sectorului privat și acordarea suportului în modernizarea și reformarea sectorului public. De asemenea, oficialul  a accentuat că proiectul noii Strategii de cooperare prevede  promovarea economiei verzi, adică un mediu economic cu efecte mai puțin nocive asupra mediului înconjurător şi cu beneficii substanțiale asupra societății şi fiecărui cetățean în parte. 

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a reiterat importanța asistenței acordate de BERD pentru dezvoltarea și implementarea principalelor priorități ale Moldovei, în conformitate cu documentele sale strategice. Totodată, ministrul Economiei a accentuat importanța suportului acordat în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, precum și în vederea sporirii competitivității Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) prin consolidarea capacităților acestora în obținerea și dezvoltarea abilităților de afaceri, la fel și pentru accesul la finanțare. 

Strategia de țară pentru 2017-2022 urmează a fi aprobată pînă la finele lunii noiembrie curent. 

Strategia de cooperare dintre Republica Moldova și BERD pentru anii 2014-2017, aprobată în aprilie 2014, s-a axat pe implementarea a trei obiective prioritare, și anume: sprijinirea reabilitării infrastructurii țării, promovarea modernizării și dezvoltării sectorului corporativ din Moldova și sprijinirea integrării R. Moldova pe piețele europene de energie și diversificarea surselor de energie. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!