ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un Festival al portului popular a avut loc în satul Mîndîc, raionul Drochia

15:08 | 13.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Ansambluri etnofolclorice din zece localităţi ale raionului Drochia au participat la Festivalul portului popular, care s-a desfăşurat ieri în premieră în satul Mîndîc, acelaşi raion. În această zi, zeci de locuitori s-au îmbrăcat în straie naţionale şi  au defilat de-a lungul localităţii, fîntînile fiind împodobite cu prosoape şi covoare moldoveneşti,  iar gospodarii îi serveau cu bucate tradiţionale, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat  ministrul Culturii, Monica Babuc, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Corneliu Padnevici,  vicepreşedintele raionului Drochia, Vitalie Josanu, şeful Secţiei raionale de cultură, Petru Ababii, primarul localităţii, Ion Lupaşcu, personalităţi din diverse domenii născute în acest sat.

Sărbătoarea a început cu Parada portului popular, sătenii încingîndu-se în horă, după care a urmat ceremonia de deschidere a festivalului.

În alocuţiunea sa, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că portul popular, simbol al mîndriei şi identităţii noastre naţionale,  a început să reînvie acum 15 ani.  Oficialul i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia acestui festival, îndemnîndu-i să îmbrace mai des straiele naţionale, care „aduc în viaţa noastră un suflu de frumos şi de sfinţenie, unul care ne lipseşte acum”.

Participanţii la festival au vizitat expoziţiile de artizanat şi au gustat din bucatele tradiţionale pregătite şi oferite de către gospodinele satului.   

Festivalul  portului popular a fost organizat în contextul Zilei naţionale a portului popular, instituită printr-o hotărîre a Parlamentului R. Moldova în noiembrie 2015 şi sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17005469

img17005469

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!