ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate

17:04 | 13.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Soția care se află la întreținerea soțului asigurat va beneficia de indemnizație de maternitate, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este încadrată în cîmpul munci și nu realizează venit asigurat, potrivit unor modificări adoptate astăzi de Parlament în lectură finală, informează MOLDPRES.

Conform proiectului, „soția care se află la întreținerea soțului asigurat va beneficia de indemnizație de maternitate, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este plasată în cîmpul muncii și nu realizează venit asigurat, fapt care se confirmă prin carnetul de muncă și prin declarația scrisă pe propria răspundere că nu este asigurată de riscul respectiv”.

La 9 februarie curent Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 16, alin. 5 al Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă ce prevedea că „soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a nouă luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost încadrată în cîmpul muncii sau nu realizează venit echivalent cu patru salarii lunare sau dacă și-a pierdut statutul de asigurat”.

Potrivit informației prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de lege sînt estimate la 182 milioane de lei în 2017, peste 200 mln în 2018 și circa 218 mln de lei în 2019.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17005471

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!