ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind activitatea băncilor a fost votată în prima lectură în Parlament

19:29 | 13.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect pentru modernizarea standardelor de reglementare și supraveghere în sistemul bancar - Legea privind activitatea băncilor, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul comunicare și presă al Băncii Naționale a Moldovei.

Documentul își propune crearea unui cadru legislativ coerent și consolidat care să permită gestionarea și supravegherea eficientă a băncilor din Republica Moldova. Proiectul prevede crearea unui cadru robust de guvernanță corporativă în bănci și introducerea unui șir de cerințe noi pentru evaluarea și cuantificarea riscurilor de către acestea. Totodată, acesta va dezvolta unele instrumente de supraveghere necesare pentru prevenirea și minimizarea unor eventuale deficiențe din activitatea băncilor la etape incipiente. În plus, va genera armonizarea legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale etc.

„Un sistem bancar mai bine gestionat și mai bine supravegheat, oferă în ultimă instanță și o mai mare siguranță deponenților și consumatorilor. Acest proiect de lege este rodul muncii de doi ani a echipei BNM și a experților europeni din cadrul unui proiect de asistență tehnică, avînd ca scop perfecționarea legislației bancare naționale conform celor mai bune practici internaționale privind activitatea de licențiere, reglementare și supraveghere a băncilor ”, a afirmat viceguvernatorul BNM Cristina Harea, care a prezentat astăzi proiectul în Legislativ.

Proiectul legii stabilește trecerea la principiile BASEL III prin armonizarea cu legislația Uniunii Europene, și a fost elaborat cu finanțarea UE, în cadrul proiectului Twinning.

img17005481

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!