ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE restricționează exporturile de bărci pneumatice către Libia

09:38 | 18.07.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 18 iul. /MOLDPRES/.Țările UE dispun începînd de luni de noi reguli pentru a putea împiedica exporturile către Libia de bărci pneumatice și motoare pentru bărci folosite de migranții care încearcă să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, relatează AFP și DPA, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.

Decizia a fost luată luni, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor de externe ai UE, consacrată în parte Libiei, țară de unde se îmbarcă aproape toți migranții ce sosesc continuu pe coastele italiene.

Consiliul UE "a introdus restricții privind exportul și furnizarea către Libia de bărci pneumatice și de motoare pentru bărci", se arată într-un comunicat, adăugînd că scopul a fost de a opri "modelul de afaceri " al contrabandiștilor și al traficanților de ființe umane.

Această decizie le oferă țărilor europene "o bază legală pentru a împiedica exportul sau furnizarea acestor produse către Libia atunci cînd există motive întemeiate să se creadă că ele vor fi utilizate de contrabandiști și de traficanții de ființe umane", mai menționează comunicatul.

Aceste restricții se pot aplica inclusiv produselor destinate Libiei și care tranzitează UE. Consiliul UE a dat asigurări că nu va împiedica exportul sau vînzarea acestor produse pentru utilizatorii "legitimi", precum pescarii.

În timpul unei vizite efectuate în China în luna aprilie, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a cerut guvernului de la Beijing să combată comerțul cu bărci pneumatice fabricate în China și vîndute traficanților care le folosesc pentru a transporta migranții ce debarcă în Europa.

Garda de coastă italiană a recuperat anul trecut peste o mie de astfel de bărci pneumatice, care în medie au transportat fiecare cîte 122 de migranți.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!