ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi oameni ai legii vor fi judecați pentru tragerea ilegală la răspundere a unei persoane nevinovate

11:03 | 18.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Procurorul care a investigat „cazul Andrei Crăciun” va fi judecat pentru tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Împreună cu el, pe banca acuzaţilor va compărea şi un poliţist, care este învinuit de falsificarea unor acte procesuale în dosarul de omor, contribuind astfel la tragerea neîntemeiată la răspundere penală a cetățeanului Andrei Crăciun, informează MOLDPRES.

Procuratura Generală a anunțat astăzi despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a cauzei penale respective. Conform procurorilor, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea or. Durleşti, al unei alte persoane, procurorul nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei întru stabilirea adevărului şi l-a pus neîntemeiat sub învinuire pe cetățeanul Andrei Crăciun, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acestuia în instanţa de judecată.

În consecință, Crăciun a fost recunoscut vinovat, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de cinci ani, acesta a fost achitat, întrucît s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acest bărbat.

Adresîndu-se în instanţa de judecată, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 mln lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul Procurorului General, în luna martie curent, Consiliul Superior al Procurorilor l-a suspendat pe procurorul respectiv din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie mun. Chişinău.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă pînă la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la cinci ani.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!