ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Incendiile de pădure continuă să facă ravagii în Croația și Muntenegru

13:30 | 18.07.2017 Categorie: Externe

Split, 18 iul. /MOLDPRES/.Mai multe incendii de pădure au continuat să facă ravagii marți pe coasta de la Marea Adriatică a Muntenegrului și Croației, unde flăcările au ajuns pînă la marginea orașului Split, al doilea ca mărime din Croația, informează AFP și DPA, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.

Zeci de incendii de pădure au fost raportate începînd de duminică în zona Split, distrugînd aproximativ 4.500 de hectare de păduri de pini, de tufărișuri și de măslini, potrivit serviciilor de salvare.

Aproximativ 80 de persoane, cea mai mare parte pompieri, au fost rănite ușor și mai multe case au fost arse.

Luni seara, focul a ajuns la marginea orașului Split, distrugînd mai multe mașini și conducînd la evacuarea unui mall. O groapă de gunoi a luat foc, iar orașul a fost acoperit de un fum gros, negru. Cu toate acestea, pompierii au reușit să țină sub control focul în noaptea de luni spre marți.

Premierul croat, Andrej Plenkovic, s-a deplasat în oraș marți pentru a evalua situația.

Potrivit DPA, în condițiile în care incendiile au izbucnit în 20 de locații diferite în doar cîteva ore, în mass-media croată au apărut speculații că acestea au fost cauzate de incendiatori.

În țara vecină, Muntenegru, mai multe incendii de pădure au dus în principal la evacuarea a sute de rulote în Peninsula Lustica, din vestul țării, însă situația s-a ameliorat din cauza reducerii intensității vîntului, potrivit autorităților. Luni peste 100 de turiști au părăsit peninsula.

Muntenegru a solicitat ajutor internațional pentru a lupta împotriva incendiilor, printre organismele solicitate făcînd parte NATO (la care Muntenegru a aderat în iunie) și forța de protecție civilă a Uniunii Europene. Marți dimineața, toate incendiile raportate se aflau sub control, potrivit serviciilor de salvare locale.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!