ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va finanţa pregătirea documentaţiei pentru 18 proiecte regionale în R. Moldova

11:19 | 19.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/.  Uniunea Europeană va finanţa elaborarea documentaţiei necesare în cadrul a 18 proiecte regionale în sectorul aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi al eficienţei energetice. Detaliile activităţii au fost examinate ieri, la o şedinţă de lansare, coordonată de proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova” (MSPL), finanţat de Guvernul Germaniei, transmite MOLDPRES.

„După o perioada lungă de pregătire, lansăm oficial acțiunea finanțată de către Uniunea Europeană, care prevede elaborarea documentației tehnice a 18 proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și eficienţei energetice  în clădirile publice. Activitățile respective vor fi implementate de către Agențiile de Dezvoltare Regională Sud, Centru, Nord, cu suportul proiectului MSPL, cu participarea mai multor actori. Această şedință este prima, organizată la nivel național, însă ulterior vor avea loc mai multe întruniri tehnice în regiuni”, a declarat Alexandr Muravschi, manager interimar al proiectului MSPL.

La rîndul său, Aneil Singh, reprezentant al Delegaţiei UE în R. Moldova a menţionat că prin intermediul acestui proiect se aşteaptă rezultate concrete pentru populație. “Proiectul este de o importanță esențială, avînd ca scop elaborarea documentației ce ține de investițiile pe scară largă. Sînt două domenii prioritare spre care se orientează programul şi aşteptăm implicarea comunităților locale și a societății civile în implementarea acestor 18 proiecte. Iniţial este vorba de investiţii de  3,5 milioane de euro şi este nevoie să se acționeze foarte repede pentru că sînt foarte multe lucruri de făcut", a accentuat oficialul Delegaţiei Uniunii Europene în ţara noastră.

“Termenele de implementare sînt foarte restrînse, iar responsabilitatea dublă, pentru că ne dorim ca documentele nu doar să fie pregătite la timp, dar şi să fie de calitate”, a afirmat în context Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).

Bugetul acțiunii lansate ieri este de 3,5 mln de euro, sumă oferită de Uniunea Europeană, și 325 mii de euro din partea Ministerului german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Acțiunea va fi implementată timp de 18 luni. Ca urmare va fi elaborată documentaţia tehnică şi de licitaţie pentru 10 proiecte regionale în domeniul aprovizionare cu apă și canalizare și 8 în sectorul eficienței energetice în clădirile publice, se indică într-un comunicat al MDRC. 

Proiectul MSPL este realizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  în parteneriat cu MDRC, cu susţinerea financiară a Ministerului german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, UE, guvernelor României, Suediei și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17005595

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!