ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Regulamentul Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru victimele violenței în familie

16:36 | 19.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Regulamentul de organizare și  funcționare a Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru victimele violenței în familie și ale violenței împotriva femeilor a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost elaborat în conformitate cu Convenția Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței domestice, din perspectiva ratificării acestui tratat internațional de către Republica Moldova. La nivel național, din 2009 funcționează telefonul de încredere pentru victimele violenței în familie, gestionat de o organizație neguvernamentală, Centrul Internațional ”La Strada”. Timp de cinci ani aceasta a oferit consultații și a recepționat 7857 de apeluri atît de pe teritoriul țării, cît și de peste hotare.

Ministerul Muncii consideră că statisticile demonstrează ”necesitatea stringentă de a reglementa serviciul respectiv și a asigura totodată funcționarea durabilă a acestuia”. Regulamentul presupune prestarea unor servicii, ca suportul informațional și consilierea psihologică la telefon, identificarea victimelor și informarea acestora despre drepturile lor. Se preconizează, de asemenea, susținerea victimelor în situațiile de criză. Obiectivele principale ale Serviciului sînt reducerea nivelului de toleranță față de violența în familie și facilitarea accesului la sistemul de protecție și asistență necesară.  

Legea Bugetului de stat pentru anul 2017 prevede finanțări de 775,4 mii de lei pentru funcționarea Serviciului, schema de personal a căruia prevede 8 unități, inclusiv șase consilieri.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!