ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect de lege ce fortifică securitatea informațională a țării a fost avizat pozitiv de către Guvern

17:31 | 19.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului, document ce prevede întărirea securității informaționale a statului, comunică MOLDPRES.

Proiectul de lege, înaintat de un grup de deputați, presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice.

Documentul permite radiodifuzorilor să emită doar programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în statele membre ale UE, SUA, Canada, precum și alte state  care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Nu este însă interzisă transmisia programelor de televiziune și radio cu același conținut și din alte state, se spune în avizul Guvernului. Scopul proiectului este de ”a limita transmisia emisiunilor de acest gen produse în statele care nu corespund standardelor și rigorilor internaționale, precum și din statele care nu sînt parte a Convenției europene cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Inițiativa prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Executivul consideră însă că sancțiunile pecuniare prevăzute ”sînt prea mari și nu par a fi proporționale cu încălcările pentru care se preconizează a fi aplicate”. Nu ar trebui aplicată ”aceeași sancțiune atît față de radiodifuzorii care transmit informații cu caracter provocator sau manipulator, cît și față de radiodifuzorii care nu transmit astfel de informații, dar acestea sînt produse într-o jurisdicție interzisă”.

În ultimii ani s-au făcut multe analize și rapoarte, inclusiv de către Fundația Soros și Asociația Presei Independente care demonstrează că există o tendință pronunțată de propagandă și dezinformare, inclusiv din Federația Rusă, care pune în pericol securitatea Republicii Moldova.

Proiectul de lege va fi transmis spre examinare Parlamentului.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17005616

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!