ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Controalele de securitate au fost întărite în trei gări internaționale din Belgia

11:18 | 20.07.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 20 iul. /MOLDPRES/. La aproape doi ani de la o tentativă de atentat jihadist împotriva unui tren de mare viteză Thalys, autoritățile belgiene au instalat porți de securitate într-o mare gară din Bruxelles și în alte două stații internaționale din țară, relatează joi AGERPRES și MOLDPRES cu referire la agenția AFP.

Poduri rulante, detectoare de metale și scanere pentru bagaje sînt operaționale de la sfîrșitul săptămînii trecute la Bruxelles Midi, care leagă capitala belgiană de Paris-Nord și Amsterdam. Aceste măsuri au fost anunțate oficial miercuri de către ministrul de interne belgian Jan Jambon și de către ministrul mobilității, François Bellot.

Celelalte două gări internaționale unde controalele au fost întărite sînt Anvers-Central (Flandra, nordul Belgiei) și Liege-Guillemins (Valonia, est).

Persoanele care doresc să călătorească cu trenuri internaționale ca Thalys sînt supuse de acum unor controale ''aleatorii''.

Costul acestor dispozitive de securitate este de aproximativ 15,7 milioane de euro, potrivit agenției de presă Belga.

Au fost de asemenea instalate 400 de camere de supraveghere suplimentare.

La 21 august 2015, un jihadist de origine marocană, Ayoub El Khazzani, a deschis focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris, la puțin timp de la intrarea în Franța, rănind grav un pasager.

De atunci, Bruxelles-ul a fost ținta unui dublu atentat comis de atacatori kamikaze care și-au revendicat apartenența la organizația Statul Islamic (SI) pe 22 martie 2016 și care s-a soldat cu 30 de morți și peste 150 de răniți.

(Editor L. Alcază)

img17005642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!