ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a operat modificări la Codul muncii

15:42 | 20.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Deputaţii au votat astăzi în lectură finală două proiecte de legi ce prevăd modificări la Codul muncii, notează MOLDPRES.

Noile modificări legislative, vizează drepturile salariaților la administrarea unității, încheierea contractului individual de muncă, șomajul tehnic și stabilesc temeiurile concedierii.

Astfel, Codul Muncii va fi completat cu un nou articol ce va reglementa imposibilitatea temporară a continuării activității de producție de către un salariat sau un grup de salariați. A fost inclus şi un articol ce prevede că retribuirea timpului de staţionare din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepția perioadei șomajului tehnic, se va efectua în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puțin decît în mărimea unui salariu pe unitate de timp în vigoare. În caz de staționare produsă din vina angajatorului, acesta va fi obligat să-i compenseze angajatului salariul pe care nu l-a primit.

Proiectele adoptate astăzi vin și cu unele reglementări ale șomajul tehnic care va fi micşorat de la şase la patru luni. Mai mică cu 25% va fi şi indemnizația de care beneficiază salariații în timpul șomajului tehnic. Astfel, angajaţii vor primi plăţi nu mai mici de 50 la sută din salariul lor de bază, pînă în prezent această cifră fiind de 75%.

Totodată, documentele prevăd expres acordarea, în baza unei cereri, a concediului anual de odihnă înainte sau după concediul de maternitate. De asemenea, modificările în Cod prevăd că femeile gravide, cele care au născut de curînd sau care alăptează vor fi înlăturate de la munca de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent. 

Va fi interzisă utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curînd și a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activități care prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor, ori pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării.

Prevederile ambelor documente vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!