ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Gheorghe Bălan a purtat consultări cu reprezentanții Radei Supreme și oficiali guvernamentali din Ucraina

09:07 | 21.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/.  În contextul efectuării, ieri, a unei deplasări de serviciu în or. Kiev, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut mai multe consultări cu reprezentanții Radei Supreme din Ucraina (Anna Gopko – președintele Comitetului pentru afaceri externe, Maria Ionova – președintele Comitetului pentru integrare europeană, ș.a.), Valeri Jovtenko – Reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Pavlo Klimkin – ministrul Afacerilor Externe și Pavel Cernîș – ministrul responsabil de problema teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Discuţiile au vizat un spectru larg de subiecte ce țin de relațiile bilaterale moldo-ucrainene, situația din cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, problemele primordiale ce figurează pe agenda negocierilor și perspectivele de soluționare viabilă a acestora, instituirea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene situate pe segmentul central (transnistrean) al acesteia, aspecte de securitate regională și alte chestiuni de interes comun.

Cu acest prilej, oficialii au reafirmat pozițiile ferme ale autorităților naționale, care susțin reciproc suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în frontierele lor internațional recunoscute, pledează pentru soluționarea pașnică, durabilă și definitivă a conflictelor din regiunea transnistreană și Donbas, care să conducă la constituirea unor state teritorial reintegrate, funcționale, independente și în care să fie garantată respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

De asemenea, interlocutorii au menționat necesitatea de a sincroniza eforturile pentru a identifica soluții la problemele de pe agenda comună, a continua promovarea reformelor structurale inițiate, a avansa în procesul de integrare europeană și a realiza cu sprijinul partenerilor externi proiecte social-economice în măsură să îmbunătățească nivelul de trai al populației și să asigure prestarea unor servicii de calitate.

La finalul întrevederilor de lucru, vicepremierul Gheorghe Bălan a exprimat gratitudine pentru dialogul productiv purtat, a evidențiat deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova întru a consolida cooperarea bilaterală și a invitat oficialii ucraineni să efectueze vizite la Chișinău pentru a continua schimburile de opinii, idei și experiențe pozitive pe marginea aspectelor de interes comun.

img17005671

img17005671

img17005671

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!