ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind modificarea sistemului electoral a fost publicată în Monitorul Oficial

09:26 | 21.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Legea privind modificarea sistemului electoral a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Conform documentului, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 - în baza votului uninominal. Circumscripțiile electorale vor fi constituite de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai tuturor partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, din experți demografi, geografi, reprezentanți ai mediului academic, societății civile, autorităților publice locale, ai Comisiei Electorale Centrale, minorităților naționale și ai Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Deciziile de formare a circumscripțiilor electorale uninominale vor publicate în Monitorul Oficial cu un an înainte de alegeri. 

Pentru a candida în Legislativ, concurenții electorali vor fi obligați să-și facă publice averile şi să prezinte un certificat de integritate, care va fi eliberat de Agenția Națională pentru Integritate. Totodată, legea prevede micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților pînă la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice.

La fel, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, este redus în jumătate numărul de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Deputații au aprobat la 5 mai curent, în prima lectură, inițiativele de introducere a sistemului uninominal și mixt de vot. Potrivit procedurii legislative, cele două inițiative au fost comasate și ulterior expertizate de Comisia de la Veneția. Totodată, au fost organizate șapte dezbateri pe platformă parlamentară cu participarea a peste o sută de reprezentanți ai partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17005672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!