ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de Film Transilvania

10:26 | 21.07.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Peste 20 de filme premiate la marile festivaluri sau incluse în topurile criticilor vor fi proiectate în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Chișinău, care a fost deschisă ieri la Centrul Cultural „Odeon” din capitală şi se va desfăşura pînă la 23 iulie, informează MOLDPRES.

Potrivit  directorului ALTFilm, Dumitru Marian,  unul dintre organizatorii festivalului, peliculele abordează teme actuale precum politica, religia, societatea. Acestea vor fi proiectate la Cinema Odeon, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, în aer liber, precum și la Cinema Buiucani.

În mesajul său de salut, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol  a menţionat că  TIFF este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România, care se plasează pe o platformă europeană. 

Solicitat de MOLDPRES,  doctorul în studiul artelor, cineastul Dumitru Olărescu a  subliniat că festivalul este foarte binevenit la Chişinău. „Am văzut aici foarte mult tineret şi mai mulţi cineaşti începători. Îi doresc festivalului viaţă lungă”, a  mai spus Dumitru Olărescu.

Festivalul s-a deschis cu premiera „Planeta Petrila” de Andrei Dăscălescu, un documentar despre eforturile unui fost miner devenit artist și activist de a salva clădirile istorice ale celei mai vechi mine din țară, folosindu-se de artă și absurd. Pelicula a fost distinsă cu Premiul Publicului Cinepub la TIFF 2017. Aceasta a fost urmată de filmul „Piatră pe inimă”/ „Heartstone”, povestea a doi adolescenți care descoperă, cale de-o vară, sentimente noi, derutante. Filmul islandezului Guðmundur Arnar Guðmundsson a cîștigat Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF.

Tot la Cinema Odeon, astăzi publicul va putea viziona „Vara s-a sfîrșit”, filmul lui Radu Potcoavă despre doi puști care se împrietenesc în preajma eclipsei totale de soare din 1999, și „Gloria”, distins cu Mențiunea specială a Juriului la TIFF, povestea unui bărbat care găsește milioane de leva pe șine, le predă statului și se trezește că obține în schimb un ceas stricat.

În zilele de weekend, spectatorii vor putea urmări și cele mai noi scurtmetraje românești, selecționate la TIFF. Printre acestea se regăsește și „Scris/Nescris” de Adrian Silișteanu, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, precum și „Prima noapte” de Andrei Tănase, inclus pe lista filmelor eligibile la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj, ediția 2018.

TIFF Chișinău (20-23 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România, Ministerului de la București pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerului Culturii al Republicii Moldova, co-organizator - ALTFilm.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17005674

img17005674

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!