ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criza din Golf: Qatarul și-a amendat legea asupra luptei antiteroriste

12:26 | 21.07.2017 Categorie: Externe

Doha, 21 iul. /MOLDPRES/. Qatarul a anunțat joi că și-a amendat legislația asupra luptei antiteroriste, unul dintre subiectele controversate la originea crizei emiratului bogat în gaze naturale cu vecinii săi care îl acuză de sprijinirea grupurilor extremiste, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Un decret promulgat de emirul șeic Tamim bin Hamad Al Thani definește noțiunile de "teroriști, crime și entități teroriste, precum și finanțarea terorismului".

Documentul stabilește "două liste naționale pentru persoane fizice și entități teroriste" și enunță măsurile necesare pentru a le putea înscrie pe aceste liste, dar acordă suspecților dreptul de a face apel împotriva includerii lor pe una dintre aceste liste.

Decretul-lege amendează legislația qatariotă asupra luptei antiteroriste datînd din 2004 dar nu oferă detalii asupra normelor pentru a defini terorismul și nici cu privire la măsurile pentru a înscrie un suspect sau o organizație pe o listă neagră.

Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Egipt, care au rupt relațiile cu Qatarul la 5 iunie, acuză Doha de sprijin activ acordat islamiștilor extremiști, că se află de asemenea în spatele acțiunilor de destabilizare în regiune, precum și de apropiere de Iranul șiit, marele rival al regatului saudit sunit.

Doha respinge aceste acuzații, precum și o listă de 13 cereri ale adversarilor săi care solicită în special închiderea televiziunii Al Jazeera, a unei baze turce din Qatar și reducerea relațiilor vecinului lor cu Iranul.

Noul decret-lege publicat la Doha urmează după semnarea săptămîna trecută de către Statele Unite și Qatar a unui acord asupra "luptei împotriva finanțării terorismului".

Acest acord, pe care secretarul de stat american Rex Tillerson l-a obținut la Doha în timpul unui turneu în regiunea Golfului, a fost considerat ca "insuficient" de cvartetul anti-Qatar, care îl vede doar un acord între două state și care nu îi îndeplinește cerințele.

(Editor M. Jantovan)

img17005679

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!