ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării

13:55 | 21.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul a fost votat de către 61 de deputați, informează MOLDPRES.

Declarația a fost susținută de către Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Grupul Popular European din Moldova. Totodată, fracţiunea parlamentară a socialiștilor a părăsit şedinţa Legislativului în semn de protest, după ce majoritatea deputaţilor nu au acceptat amînarea introducerii pe ordinea de zi a declarației.

În document se precizează că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale R. Moldova, precum şi ale dreptului internaţional.

Potrivit declarației, mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sînt invitați să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

La fel, s-a făcut apel către Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional şi angajamentele sale internaţionale.

Declarația intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la încetarea ostilităţilor de pe Nistru și semnarea Acordului privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, document care prevede, între altele, retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17005684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!