ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

15 localităţi vor participa la etapa a II-a a proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”

13:06 | 26.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Alte 15 localități din R. Moldova vor învăța să coopereze cu băștinașii plecați departe de casă în etapa a doua a proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Lista localităţilor beneficiare a fost aprobată ieri, în urma desfăşurării unui concurs la care au participat 35 de primării, comunică MOLDPRES.

“Vom continua să utilizăm instrumente inovatoare pentru implicarea migranților, extinderea schemelor de voluntariat la nivel local pentru a aduce serviciile de calitate mai aproape de oameni și pentru a consolida guvernarea locală”, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

La rîndul său, Valentin Guznac, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat a R. Moldova, a subliniat că proiectul MiDL a demonstrat deja o colaborare fructuoasă între migranţi şi autorităţile locale. “Prima etapă a proiectului a fost una foarte productivă pentru cele 25 de localități partenere, în particular, și pentru ţară, în general. Ne-am propus ca această experiență să fie extinsă în toate raioanele, pentru a aduce acasă valoarea oamenilor plecați în străinătate”, a menționat  Guznac.

Prima etapă a Proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, la care au participat 25 de sate şi oraşe, a fost implementată în perioada 2015–2017, în parteneriat cu Guvernul R. Moldova, autorităţile publice locale, organizaţii neguvernamentale, sectorul privat, populaţia, migranţii originari din comunităţile-ţintă. Cea de-a II-a etapă urmează să fie realizată pînă la finele anului 2018, cu un buget de 1,4 milioane de dolari SUA.

Ulterior, 25 de localităţi care au colaborat cu proiectul în prima etapă urmează să avanseze şi să consolideze relaţiile cu migranţii, iar cele 15 localități, recent selectate, vor începe prin a pune bazele unui parteneriat durabil între administraţia publică locală şi migranţi.

(Reporetr L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!