ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va implementa măsuri suplimentare pentru sporirea nivelului de ocupare a forței de muncă

10:20 | 27.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Planul naţional de acţiuni pe anul 2017 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă pentru perioada 2017-2021 va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Acțiunile sînt focalizate pe realizarea celor patru obiective ale Strategiei naţionale de ocupare a forţei de muncă: crearea oportunităţilor de angajare formală, non-discriminatorie şi productivă, dezvoltarea capitalului uman pentru şanse sporite de angajare, o mai bună guvernare a pieţei muncii, valorificarea potenţialului migraţiei pentru o dezvoltare durabilă.

În particular, este urmărită dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, extinderea reţelei de parcuri industriale și a celei de zone economice libere, astfel încît acesta să ofere mai multe locuri de muncă, în special în zonele rurale. În ceea ce privește consolidarea legăturii dintre piaţa muncii și sistemul de formare profesională din R. Moldova, vor fi promovate parteneriate active „şcoală-întreprindere”, vor fi dezvoltate servicii de ghidare în carieră și susținute activitățile de voluntariat.

Referitor la migrația forței de muncă, va fi consolidat cadrul instituţional şi legislativ necesar gestionării acestui fenomen și vor fi diversificate oportunităţile de angajare legală a lucrătorilor străini.

Pe parcursul anului 2016, din totalul de 50 mii de şomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 17,6 mii au fost plasaţi în cîmpul muncii, în timp ce numărul locurilor vacante înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a constituit 44,6 mii. Rata şomajului în 2016 la nivel de ţară a înregistrat 4,2%, fără modificări semnificative faţă de anul precedent.

Mijloacele financiare necesare pentru realizarea Planului de acţiuni constituie 1,2 miliarde de lei, costuri care vor fi acoperite din bugetul public național și din resurse externe.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17005814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!