ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va aloca încă 8,4 mln de lei pentru 44 de proiecte investiționale în Programul PARE 1+1

12:19 | 31.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 44 de proiecte investiționale din 21 raioane ale țării în sumă totală de peste 8,42 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Serviciul comunicare și relații cu publicul al Ministerului Economiei și Infrastructurii a precizat că mijloacele oferite de stat vor duce la atragerea în economie a 24,34 milioane lei. Potrivit estimărilor, cele 44 de întreprinderi urmează să deschidă 131 noi locuri de muncă, dintre care 52 pentru femei.

Majoritatea migranților sau rudelor acestora au solicitat finanțare pentru dezvoltarea afacerii sau inițierea unor business-uri noi în agricultură, în particular cultivarea cerealelor și viței-de-vie, a legumelor în spații protejate și creșterea animalelor, apicultură, dar și domenii inovative precum crescătorie de cîini de rasă, minifermă de struți și  ferme de chinchila.  Zece întreprinderi care au obținut finanțare nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar alte 4 în industria prelucrătoare.

Date ODIMM arată că cei 44 solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 15 state: Italia – 13, Rusia – 12, Germania – 3, SUA  – 3, Spania – 2, Marea Britanie – 2,  și cîte un solicitant din Australia, Israel,  Franța, Malta, Noua Zeelandă, România, Portugalia, Suedia și Thailanda.

Programul PARE 1+1 a fost lansat în anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai R. Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I. Date ale ODIMM indică faptul că de la lansare pînă la 1 iunie 2017 prin acest program a fost acordată finanțare de 170 milioane de lei, iar suma totală a investițiilor a depășit 560 milioane de lei. În total au fost create 1600 noi locuri de muncă, inclusiv pentru 500 de femei și 450 de tineri.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17005898

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!