ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova

14:50 | 11.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut joi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin în cadrul căreia au fost abordate unele chestiuni actuale de pe agenda procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, în particular, privind evoluţia situaţiei din Zona de Securitate, activitatea Comisiei Unificate de Control, promovarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, perspectivele desfăşurării unei noi întîlniri în formatul „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a ţinut să sublinieze importanţa menţinerii în continuare a unui climat de linişte şi stabilitate în Zona de Securitate şi evitării a tot felul de provocări, un rol deosebit în acest sens revenindu-i Comisiei Unificate de Control. În acest context, el a reiterat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a contribui la identificarea în cadrul mecanismelor existente de negocieri a soluţiilor adecvate pentru problemele cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, în particular, vizînd restabilirea legăturii telefonice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor şi mijloacelor de transport, deschiderea podului de la Gura Bîcului-Bîcioc, funcţionarea normală a şcolilor cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor transnistrene, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole. Gheorghe Bălan a menţionat că eventualele soluţii ale acestor probleme vor putea fi aprobate în cadrul următoarei reuniuni în formatul „5+2”.

La rîndul său, Farit Muhametşin a confirmat interesul Federaţiei Ruse în consolidarea păcii şi stabilităţii în Zona de Securitate, invocînd în acest sens disponibilitatea de a completa cît mai curînd delegaţia rusă în Comisia Unificată de Control şi de a contribui la sporirea eficienţei activităţii acesteia. El a pledat pentru manifestarea unor abordări constructive şi pragmatice în cadrul mecanismelor de negocieri care poate contribui efectiv la soluţionarea problemelor existente şi la desfăşurarea unei noi întîlniri în formatul de negocieri „5+2”.

Cei doi interlocutori au confirmat interesul comun în menținerea unei dinamici pozitive în procesul de negocieri vizînd reglementarea transnistreană pentru a contribui astfel la întărirea păcii şi securităţii în regiune.