ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 5000 de locuri de studii au rămas neacoperite în urma înmatriculării în universitățile din țară

15:21 | 11.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Peste 5000 de locuri au rămas neacoperite în urma înmatriculării la studiile superioare de licență în instituțiile de învățămînt superior, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ministerului Educației, Culturii și Cercetării a comunicat astăzi că, din numărul total de locuri neacoperite, peste 1100 sînt cu finanțare bugetară și aproximativ 4000 sînt la contract.

Totodată, instituțiile de învățămînt superior private, la Ciclul I licență, au realizat Planul de admitere în proporție de 42,4%. Astfel, au fost înmatriculate doar circa o mie de persoane, iar neacoperite au rămas peste 1300 de locuri.

Rezultatele înmatriculării la studiile superioare de master arată că Planul de admitere a fost realizat în proporție de 64%. Astfel, instituțiile publice au îndeplinit planul de 72,6%, neacoperite fiind peste 1400 de locuri, dintre care 39 la buget. În același timp, instituțiile private au realizat planul de admitere în proporție de 15,5%, cu locuri neacoperite în număr de circa 800.

În sesiunea de bază, au încheiat admiterea Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” și Academia „Ştefan cel Mare” a MAI.

În această sesiune cele mai solicitate specialități sînt: drept, finanțe, jurnalism și procese mediatice, contabilitate, tehnologii informaționale și comunicaționale, arhitectură, tehnologia și managementul alimentației publice, medicina veterinară, ingineria biomedicală, medicina și pedagogia.

După admiterea în cadrul primei sesiuni, 16 instituții publice și 11 private propun pentru sesiunea suplimentară peste 6600 de locuri, dintre care în jur de 1100 la buget și 5450 la contract. Tinerii pot alege din 140 de specialități cu diverse domenii de formare profesională.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!