ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Elveția vor dinamiza cooperarea în diferite domenii

16:55 | 11.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova Simone Giger, în contextul elaborării unui nou cadru de colaborare între Guvernele Elveției și al Republicii Moldova, pentru următorii cinci ani, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind reformele demarate de Executivul de la Chișinău, trasînd noi perspective de cooperare în scopul dinamizării acestora.

Prim-ministrul a mulțumit partenerilor elvețieni pentru contribuția adusă la dezvoltarea social-economică a ţării noastre, accentuînd asistența valoroasă în diferite domenii precum: infrastructura, migrația, modernizarea serviciilor de sănătate. În context, Pavel Filip a exprimat deschiderea Guvernului pentru elaborarea proiectului noii Strategii de cooperare pentru anii 2018-2021, subliniind importanța suportului oferit de SDC în implementarea cu succes a Agendei de reforme.

Totodată, Pavel Filip a prezentat etapele realizării reformei administrației publice centrale, subliniind necesitatea fortificării instituțiilor statului, inclusiv în scopul sporirii capacității acestora de a gestiona eficient fondurile externe. În mod particular, Premierul a vorbit despre lansarea reformelor în domeniile asistenței medicale primare, sănătății publice și spitalicesc, menționînd că acestea rămîn a fi de importanţă majoră pentru Executiv.

La rîndul său, Simone Ginger a salutat reformele promovate de Cabinetul de miniştri, reiterînd disponibilitatea SDC de a acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova pe segmentele prioritare, inclusiv învăţămîntul vocaţional, angajarea pe piaţa muncii, reforma administrației publice.

În prezent, în cadrul Strategiei curente de cooperare (2014-2017), cu suportul SDC, în proces de implementare sînt 14 proiecte, cu angajamente totale de circa 49 milioane de franci elvețieni.