ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Centrul MOLDEXPO a fost inaugurat Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău

18:17 | 30.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 aug. /MOLDPRES/. Cea de-a doua ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest  Chişinău, care se va desfăşura în perioada 30 august - 3 septembrie, a fost deschisă astăzi la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDPEXPO din capitală. Bookfest Chişinău este parte a Salonului Internațional de Carte, ajuns la a XXVI-a ediție, care are loc în aceeaşi perioadă, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (ambele instituții sunt din București), Biblioteca Națională a R. Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova și Asociația Editorilor din România.

În cadrul ceremoniei de inaugurare,  preşedintele Uniunii Editorilor din R. Moldova,  Gheorghe Prini, moderatorul manifestării, a menţionat că impactul care l-a avut prima ediţie a Salonului de Carte Bookfest  a mobilizat organizatorii să desfăşoare o nouă ediţie a acestuia, la solicitarea cititorilor şi cumpărătorilor de carte.

Potrivit sursei citate, la  ediţia din anul curent participă 50 de editori şi distribuitori de carte din Republica Moldova şi România,  care au venit cu o ofertă de peste 50 000 de volume din diferite domenii.  „Ar fi bine să organizăm o piaţă comună a cărţii din cele două ţări, fără vamă şi alte bariere existente”, a  subliniat Gheorghe Prini.

În mesajul său de salut,  ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc a  afirmat că este o bucurie pentru noi  faptul că Bookfest revine pentru a doua oară la Chişinău,  când marcăm cele mai importante sărbători ale noastre: Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române.

Potrivit preşedintelui Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, principalul finanţator al evenimentului, Bookfest Chişinău „pune în valoare patrimoniul nostru cultural comun, cu precădere de limbă şi simţire”. În cadrul manifestării au mai  luat cuvântul consilierul prezidenţial din România, Sergiu Nistor,  Secretarul de Stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet,  directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Nicolae Brânzea ş.a.

Programul Salonului Internaţional de Carte, ediţia a XXVI-a - Bookfest Chişinău include mai multe lansări de carte, conferințe tematice, cenacluri literare, jocuri intelectuale și interactive, proiecții de film prezentate de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova, Ambasada SUA şi Agenţia Naţională de Presă a României AGERPRES, precum și alte manifestări.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006575

img17006575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!