ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se desfăşoară mai multe acţiuni culturale consacrate Sărbătorii „Limba Noastră”

10:55 | 31.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Mai multe manifestări culturale se desfăşoară astăzi la Chişinău şi în localităţile ţării, consacrate sărbătorii naţionale „Limba Noastră”, informează MOLDPRES.

Cu ocazia sărbătorii, în dimineaţa zilei, şeful statului, Igor Dodon, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu,  prim-ministrul Pavel Filip, deputaţi şi miniştri, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de ştiinţă, cultură şi artă au depus flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din capitală.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Ziua Limbii Române este o mare sărbătoare pentru toţi cetăţenii R. Moldova, pentru că, aşa cum spunea Eminescu, nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră.

„Mă bucur că în ultimii ani limba română este vorbită tot mai bine de către conaţionalii noştri. Când afirm acest lucru, mă gândesc şi la tânăra generaţie, la studenţii mei care demonstrează elocvent buna cunoaştere a limbii române. Limba română trebuie să fie ca o oglindă, în care se văd toate realizările obţinute în anii mişcării de eliberare şi renaştere naţională”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Tot astăzi, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc ședința festivă a Adunării generale dedicată sărbătorii naționale Ziua Limbii Române. Şedinţa a fost inaugurată și prezidată de președintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca. În cadrul şedinţei, scriitorul Andrei Strâmbeanu a susținut o prelegere publică cu genericul „Limba română și scriitorii”. Tot aici a avut loc înmânarea însemnelor de membru de onoare, membru titular şi de membru corespondenţi ai AŞM.

În acelaşi timp, în incinta Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova va fi organizată o dezbatere publică la tema „Limba română vorbită azi”. În cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017, Editura „Ştiinţa” va lansa la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lucrarea „Gheorghe Bezviconi. Profiluri basarabene”, în doua volume, colecţia “Pagini despre Basarabia”.  De asemenea, o suită de manifestări consacrate sărbătorii se vor desfăşura și la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

În seara zilei de astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc un concert dedicat Zilei Limbii Române. Pe scena din centrul capitalei vor evolua Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, orchestra simfonică condusă de Dumitru Cârciumaru şi Alex Calancea Band, formațiile Catharsis, Alternosfera, soliștii Mariana Bulicanu, Ionel Manciu, Dumitru Mâţu, Miriam Eshan, Cristina Pintilie, Vasile Iovu, Tania Cerga, Andrei Glavan, Viola, Natalia Barbu, Guz, Rupt, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Plăieşii, Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Igor Rusu ş.a.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006593

img17006593

img17006593

img17006593

img17006593

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!